Ústí nad Orlicí přijalo strategii stárnutí

12.01.2022 19:53 | Tisková zpráva

Česká společnost stárne, lidé se dožívají vyššího věku. Město na tento trend zareagovalo schválením dokumentu Strategie stárnutí - senioři v našem městě Ústí nad Orlicí na období 2022-2026.

Ústí nad Orlicí přijalo strategii stárnutí
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

Podle garanta strategie, místostarosty Jiřího Preclíka bylo potřeba seniorskou problematiku ukotvit ve strategických dokumentech města. 

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37435 lidí
„Všichni si uvědomujeme, že populace stárne, potřebovali jsme strategický dokument, který navazuje a upravuje komunitní plánování a rozvoj sociálních služeb v našem městě. Umožní, aby se město Ústí nad Orlicí mohlo ucházet o dotační tituly vypsané s touto tematikou,“ dodal místostarosta. Na vytvoření strategie se podílela Komise pro práci se seniory a Řídící skupina Komunitního plánování města Ústí nad Orlicí.

Lidé starší 65 let představují druhou nejpočetnější věkovou kategorii obyvatel města, tvoří zhruba čtvrtinu celkového počtu. Z grafů demografického vývoje je patrné, že zastoupení seniorů ve skladbě obyvatel Ústí nad Orlicí během let stoupá, průměrný věk se stále zvyšuje. Přijatá strategie vymezuje cílové skupiny, spolupracující subjekty a hlavní oblasti řešení. Zabývá se například bydlením (senioři patří mezi skupinu ohroženou bytovou nouzí), hodnotí spektrum seniorských aktivit nebo dostupnost sociálních služeb či zdravotnictví. Důležitou otázkou je také bezpečnost seniorů a rizika, která jim hrozí. Po vytvoření a vyhodnocení SWOT analýzy strategie nastavila cíle a priority, které mají přispět ke zlepšení života seniorů a k mezigenerační soudržnosti mezi věkovými skupinami. Cíle a opatření budou průběžně provázány s dalšími strategickými materiály města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…