V Klimkovicích se uskuteční Evropské setkání mládeže

14.07.2017 10:48

Na 120 dětí z několika evropských zemí se sjede v termínu od úterka 18. do soboty 22. července v Klimkovicích, aby společně strávily několik dobrodružných i poučných dní. Pořadatelem už 16. ročníku Evropského setkání mládeže je město Klimkovice.

V Klimkovicích se uskuteční Evropské setkání mládeže
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Program pro děti připravujeme tak, aby se dobře bavily a přitom poznaly krásy a zajímavosti našeho regionu, takže už jen svým vyprávěním budou dělat Klimkovicím, Ostravsku a České republice dobré jméno u sebe doma,“ řekl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák.

Letadlem na letiště do Mošnova, vlakem na nádraží v Ostravě – Svinově, ale i vlastním autobusem přímo do Klimkovic dorazí delegace čítající vždy zhruba deset dětí ve věku 15 až 17 let z Portugalska, Španělska, Francie, Rakouska, dvou měst Německa, Polska a Slovenska, společný program si užije i domácí parta. Letos nemohou z časových důvodů přijet Italové, kteří se jinak těchto mezinárodních setkání pravidelně účastní.

„Jednotlivá města se v pořádání střídají a pro všechny účastníky je to pokaždé velký zážitek. Hostitelské město se samozřejmě vždy snaží ukázat se v tom nejlepším světle – od ubytování, stravy až po místní atraktivity. Setkání se z každého města účastní v podstatě jen pár dětí, většinou jsou vybrané za odměnu třeba za výborný prospěch ve škole, za mimořádnou reprezentaci svého město v nejrůznějších disciplínách vědomostních, sportovních či uměleckých, nebo třeba proto, že někomu zachránily život. Každopádně jsou to šikovní mladí lidé, a proto se s nimi velmi dobře spolupracuje. Nejdříve jsou samozřejmě všichni stydliví a nejistí, angličtina jako společný dorozumívací jazyk bývá na začátku trochu bariéra, ale po pár dnech celá akce končí velkým loučením, slzami a emocemi, možná i křehkými vztahy na celý život,“ řekla hlavní pořadatelka akce Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice.

V Klimkovicích se setkání konalo poprvé v roce 2010, tehdy se ho účastnilo na 150 dětí. „Takže už máme zkušenosti s tím, jak zvládnout ubytování, stravování i přesuny takového počtu dětí a hlavně máme představu, co je u nás zajímá,“ konstatovala Alice Chlebovská.  

Děti budou spát v klimkovické základní škole, každá výprava bude mít k dispozici jednu třídu. Ve školní jídelně se budou také částečně stravovat.

S organizací setkání pomáhá i Kristýna Rychlíková, studentka gymnázia, která se v roce 2014, ještě jako žačka 9. třídy klimkovické základní školy, účastnila výjezdu do Portugalska.

„Školu jsem úspěšně reprezentovala na různých olympiádách z matematiky a fyziky, tak jsem cestu do Portugalska dostala za odměnu. Výběr na mě asi padl i proto, že umím velmi dobře anglicky. Ve škole jsme měli angličtinu sice až od třetí třídy, ale já se jí učila už od školky. Jazyky mě baví stále, teď studuju angličtinu a němčinu. Ale i když jsem tenkrát v Portugalsku mluvila asi nejlépe z naší skupiny, stejně jsem se na začátku styděla. Ovšem když jsem zjistila, že i ostatní účastníci setkání nemluví úplně perfektně a nemají s tím problém, ostych opadl. Byl to úžasný zážitek, takže už při návratu jsem byla rozhodnuta, že budu pomáhat, pokud se akce bude konat u nás v Klimkovicích,“ prohlásila Kristýna Rychlíková.

Program v Klimkovicích budou mít účastníci setkání skutečně nabitý, jeden den pobudou v hostitelském městě, kde si prohlédnou všechny místní zajímavosti včetně lázní, další dny stráví sjížděním Opavice na raftech, sfáráním do podzemí na Landeku, návštěvou Dolních Vítkovic. Do přípravy programu se zapojují i klimkovičtí skauti, kteří pro hosty z několika evropských zemí připravují bojovku v krásných kulisách klimkovické krajiny. Večery vyplní společný táborák nebo dance párty a na závěr galavečer v Sanatoriích Klimkovice, kde se například představí skupina z Ostravska například s ukázkami  parkouru, hrát mladým bude místní mladá kapela.    

Kristýna Rychlíková je přesvědčena, že připravený program bude děti bavit, ale jako nejcennější stejně vnímá vzájemná setkání a povídání. „Já si tenkrát v Portugalsku našla řadu přátel a s některými udržuju kontakty dodnes. Je to super zkušenost, tak doufám, že si to současní školáci u nás užijí stejně, jako jsme si to před těmi třemi lety užili my v Portugalsku,“ doplnila studentka.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…