V Kroměříži se předvedli nejlepší mladí recitátoři a zpěváci z regionu

22.03.2023 10:11 | Tisková zpráva

Mladí recitátoři a zpěváci v průběhu února a března poměřili své schopnosti v oblastních kolech soutěžních přehlídek v recitaci a přednesu či zpěvu lidových písní. Na pódiích Základní umělecké školy Kroměříž a Domu kultury v Kroměříži se uskutečnily soutěže Wolkrův Prostějov, O hanáckyho kohóta a Svátek poezie.

V Kroměříži se předvedli nejlepší mladí recitátoři a zpěváci z regionu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

První dubnová sobota pak bude v Domě kultury patřit oblastní přehlídce dětských folklorních souborů Roztančená scéna 2023. „Chtěl bych ocenit výkony nejen soutěžících, ale také práci těch, kteří je do soutěží připravovali, pedagogů v mateřských, základních a středních školách, uměleckých školách či vedoucích zájmových kroužků,“ zdůraznil místostarosta Pavel Motyčka.

Na konci února se v sále Základní umělecké školy Kroměříž uskutečnilo oblastní kolo přehlídky Wolkrův Prostějov určené pro studenty, mládež i dospělé. Posláním přehlídky je podpořit zájem pedagogů, studentů a širší veřejnosti o literaturu a její tvůrčí interpretaci. Osm nejlepších bude Kroměříž reprezentovat v krajském kole, která se bude konat 11. dubna v Uherském Hradišti. V kategorii od ukončené 9. třídy do 18 let Veronika Motyčková, Šárka Janečková, Kateřina Martincová a Daniel Dohnal, v kategorii od 18 do 21 let Kristýna Jiříčková, Martin Ligač, Dorota Jakubíková a Adéla Zmrzlíková.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Více než 30 nadějných zpěváčků se zapojilo do přehlídky v sólovém zpěvu lidových písní O hanáckyho kohóta. Jubilejní 30. ročník této soutěže proběhl 2. března v prostorách Klubu Starý pivovar, kam dorazilo 34 přihlášených dětí, nejmladšímu z nich bylo 5 let.

„Porota do krajského kola, které se uskuteční 16. dubna v Prostějově, vyslala devět nejlepších sólistů: Barboru Nevřalovou, Aleše Jakubíčka a Izabelu Dohnalovou z 1. ZŠ Holešov, Michaelu Klusovou a Anežku Trpišovskou, které reprezentovaly ZUŠ Kroměříž, Petru Buřinskou a Ellu Matýškovou ze ZŠ Zachar a Terezu Spěváčkovou za ZŠ Slovan,“ uvedl vedoucí soutěže Jiří Jablunka z VOŠPS a SPgŠ Kroměříž, která se podílela na organizaci přehlídky. Doplnil, že kroměřížská veřejnost uslyší dvě ze sólistek s cimbálovou muzikou také na květnovém Hanáckém dnu.

Oblastní kolo soutěže dětských recitátorů Svátek poezie se konalo v Domě kultury v Kroměříži 16. března. „Recitace je úžasná věc, je to určitý způsob dorozumívání. Recitující svým projevem sděluje, co v obsahu básně objevil a jak na něj básnička působí. A každý, kdo tu vystoupil, je vlastně vítězem, protože si to hezké z poezie nenechává pro sebe, ale dává to druhým,“ řekl místostarosta Motyčka při zahajování soutěže.

Z klání, kde je kladen důraz na přirozenost dětského projevu, uměleckou hodnotu textu, interpretační úroveň a kulturu projevu, postoupilo osm recitátorů, kteří se ve čtyřech kategoriích umístili na prvním a druhém místě, do krajského kola: Anastázie Gilíková a Eliška Tesařová ze ZŠ církevní, Hana Grézlová a Kristián Haloda ze ZŠ Zámoraví, Leszek Przepiórka Čevela ze ZŠ Zachar, Julia Okoličániová ze ZŠ TGM Bystřice pod Hostýnem, Viktorie Adriana Zicháčková ze ZŠ Bratrství Čechů a Slováků a Terezie Žvaková zastupující ZUŠ Kroměříž.

V nulté nepostupové kategorii nejmenších dětí se na stupních vítězů umístili: Mariana Konečná z 1. ZŠ Holešov, Anežka Vymazalová, ze ZŠ a MŠ Slavkov pod Hostýnem a Ema Vyorálková ze ZŠ Zachar. Oblastního kola Svátku poezie se letos zúčastnilo více než sto dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…