V Říčanech chtějí festival nejlepších filmů světa! Občané o tom rozhodli v unikátním hlasování

05.09.2015 20:19

Přes celé léto totiž mohl každý bez omezení věku nebo trvalého bydliště hlasovat o tématu filmového festivalu, který chce město Říčany pořádat v roce 2016.

V Říčanech chtějí festival nejlepších filmů světa! Občané o tom rozhodli v unikátním hlasování
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

S počtem 289 hlasů zvítězilo téma nejlepších filmů světa. Ale filmoví nadšenci a především děti nemusí na filmy čekat až do příštího roku. V centru Na Fialce totiž v říjnu proběhne Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana. 

Na Říčansku nežijí žádní filmoví barbaři, ale doslova opravdoví filmoví fajnšmekři. Jak jinak si vysvětlit, že s konečným počtem téměř tří stovky hlasů zvítězilo téma nejlepších filmů světa? Veřejnost si zkrátka přeje na plátnech říčanského kina oceňované filmy z mezinárodních festivalů v Cannes, Berlíně, Karlových Varech nebo Benátkách. Říčanští se tak mohou těšit na jedinečnou kolekci vítězných snímků. A možná i na nějakého hvězdného hosta. Kdo se projde po říčanském červeném koberci?

„Přes léto jsme naplánovali pro obyvatele odlehčené hlasování a téma filmového festivalu se ukázalo jako dobré,“ říká starosta Vladimír Kořen a doplňuje: „Teď se rozeběhnou přípravy, nicméně cílem je probudit v Říčanech větší zájem o kinematografii. Chtěl bych, aby se film dostal mezi lidi na různých místech, někdy netradičně a s ozvláštněním.“

Hlasující si v tzv. soft volbě v rámci projektu Demokracie 2.1 vybírali z 12 možností filmového festivalu s tím, že k dispozici měli až dva plusové hlasy pro témata, která se jim nejvíce líbila. Minusovým hlasem naopak označovali téma, které považovali za nejhorší. Vítězné téma získalo 305 plusových hlasů a pouze 16 minusových.

V těsném závěsu s počtem 230 hlasů se za první příčkou umístil festival filmů natočených v Říčanech. A do nejlepší trojky se dostal i festival filmových pohádek, který obdržel 160 hlasů. Některá témata si u hlasujících vysloužila i značný propad. Tři z nich ve výsledku nedosáhly na kladné hlasy. Na opačném konci žebříčku skončil třeba festival filmových polibků nebo netradiční festival reklam, který drží prvenství s nejhorší bilancí 122 minusových hlasů.  

A kdy se můžeme na festival těšit? Přesný termín konání filmového festivalu říčanská radnice ještě nezná. Ideální představa je ho uspořádat během příštího jara či léta. Probíhat by mohl nejen v kině ve volnočasovém centru Na Fialce, ale i v jiných prostorech, kam by se umístila promítací plátna, či dokonce pod širým nebem formou letního kina. Do filmového projektu chce vedení města zainteresovat i říčanské muzeum, kulturní centrum nebo městskou knihovnu.

Dětský filmový festival pro děti Oty Hofmana v Říčanech

Město Říčany se od letošního roku stane partnerem Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana, který už po čtyřicáté sedmé pořádá město Ostrov v Karlovarském kraji. Festival potrvá v týdnu od 11. do 15. října.

Ota Hofman (1928 – 1989) byl známým a skvělým spisovatelem, scénáristou převážně dětských filmů a knížek pro děti a mládež. Nejznámější jsou filmy a seriály o Panu Tau, sci-fi film Odysseus a hvězdy, seriál Návštěvníci nebo film Lucie, postrach ulice. K Říčanům měl velmi blízký vztah. Na své chalupě psal slavné scénář a scházel se tu s mnohými dnes slavnými herci, režiséry, filmovými tvůrci.

Filmy či pohádky se dětským divákům, ale i jejich rodičům a dalším fanouškům představí v kině Centra Na Fialce. „Všichni se mohou těšit na skvělou nabídku filmů, která v rámci festivalu bude v Říčanech promítána za velmi přijatelné festivalové vstupné. Na Fialce budou soutěžit o přízeň diváků například tyto filmy: Andílek na nervy, Sedmero krkavců, Jak jsme hráli čáru, Kdyby byly ryby a Princezna a písař. Navíc mimo soutěž promítneme film Na kometě, Deváté srdce nebo Čarovné dědictví,“ vyjmenovává místostarostka Hana Špačková. Doprovodný program festivalu nabídne také výstavu o životě a díle Oty Hofmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…