V Semilech vzpomínali na Pavla Tigrida: Pojmenovali po něm náměstí

03.11.2017 21:00

100. výročí narození politika, novináře, spisovatele a neúnavného bojovníka proti totalitě, násilí a bezpráví Pavla Tigrida si v Semilech připomněli v rámci akce Dny Pavla Tigrida, které proběhly ve dnech 25. až 28. října.

V Semilech vzpomínali na Pavla Tigrida: Pojmenovali po něm náměstí
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Široký vzpomínkový program, v němž nechyběly besedy, koncerty a výstavy vyvrcholil slavnostním pojmenováním nového náměstí a odhalením busty Pavla Tigrida od sochařky Terezy Pecinové Salabové v Muzeu a Pojizerské galerii.

Dny Pavla Tigrida zahájilo ve středu 25. října Tigridovské matiné v aule Gymnázia Ivana Olbrachta, na němž se setkali a na Pavla Tigrida zavzpomínali Petr Pithart, P. Josef Kordík a Miloš Plachta.

Čtvrteční dopoledne patřilo zahájení tematické výstavy Hlasy svobody - Rádio Svobodná Evropa ve studené válce, kterou ve foyer Státního okresního archivu za doprovodu saxofonu Jana Vávry a klavíru Jiřího Horčičky uvedl autor výstavy Prokop Tomek. Výstava přiblížila návštěvníkům historii Rádia Svobodná Evropa (RFE) ode dne zahájení činnosti ve Spojených státech přes vysílání v Mnichově až po přestěhování redakce do Prahy v roce 1994. Na vernisáž navázal seminář Pavel Tigrid a Rádio Svobodná Evropa.

Podvečerní 17. hodina odstartovala v kině Jitřenka Filmový podvečer s Pavlem Tigridem - nad zhlédnutými filmy s diváky diskutovali Ondřej Šír, novinář Jan Šícha a dokumentarista Radek Schovánek. Čtvrteční večer zakončil koncert zhudebnělých veršů Ivana Martina Jirouse v podání Oldřicha Kaisera a Dáši Vokaté.

Ani páteční program si co do významu ničím nezadal s dnem předchozím. Ve Sboru Dr. Karla Farského se uskutečnila ekumenická bohoslužba, kterou sloužili  tajemník Federace židovských obcí, JUDr. Tomáš Kraus, patriarcha Církve husitské ThDr. Tomáš Butta a semilský děkan Církve římsko-katolické P. Mgr. Jaroslav Gajdošík. Poté bylo za přítomnosti představitelů města Semily, starostů Lomnice nad Popelkou a Turnova, hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, náměstka ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví  Vlatislava Ourody,, ale především rodiny Pavla Tigrida slavnostně pojmenováno nové semilské náměstí - náměstí Pavla Tigrida. Navzdory tomu, že počasí v tento slavnostní okamžik pořadatelům příliš nepřálo a přítomné po celé odpoledne skrápěl vytrvalý déšť, nenechalo si odpolední program na náměstí ujít několik desítek semilských občanů.

Program pokračoval v Muzeu a Pojizerské galerii, kde byla v 17 hodin slavnostně odhalena bronzová plastika Pavla Tigrida od akademické sochařky Terezy Pecinové Salabové a zahájena výstavy s názvem Pavel Tigrid - slovy proti totalitám. Následně návštěvníci muzea besedovali s literárním historikem Petrem Kotykem, laureátem Ceny Českého PEN klubu pro rok 2017.

Večerní koncert Vladimíra Merty a Jaroslava Hutky před zaplněným hledištěm Kulturního centra Golf byl pomyslnou třešničkou nabitého pátečního programu.

Vzpomínkovou akci u příležitosti 100. výročí Pavla Tigrida zakončil slavnostní koncert Podkrkonošského symfonického orchestru v KC GOLF.

Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily: Je štěstím, že zde dnes můžeme svobodně, bez ohnutého hřbetu, bez cenzury a jiných omezení stát a připomínat si naši minulost a je neskonalé štěstí, že jsme měli po celou naši národní historii mnoho statečných lidí, odhodlaných a ochotných sebeobětí pro pravdu a svobodu. K nim na čelním místě samozřejmě patří Pavel Tigrid, a my si jeho osud, postoje a činy budeme stále připomínat nejenom náměstím Pavla Tigrida, ale také jeho plastikou. Za vedení města Semily chci poděkovat všem, kteří s námi absolvovali Dny Pavla Tigrida - od lektorů, účinkujících, ředitelů městských a státních organizací a škol až po všechny pozvané hosty. Zejména chci ale poděkovat dcerám a synovi Pavla Tigrida Deborah, Katrin a Gregory Tigrid. Děkuji jim, že vážili dlouhou cestu sem k nám a ještě předtím souhlasili s naším návrhem na pojmenování podmoklického náměstí jménem jejich otce."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…