Valašské Meziříčí: Archeologové narazili v kostele na 300 let starý hrob

28.05.2021 9:15

Zajímavý nález vydal na začátku druhého květnového týdne valašskomeziříčský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Archeologové zde totiž odkryli část hrobu, který by mohl patřit faráři Andreasi Ignáci Helmessinimu, jenž zemřel v roce 1707.

Valašské Meziříčí: Archeologové narazili v kostele na 300 let starý hrob
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Nutnost provést malý archeologický výzkum ve farním kostele, vyvolala postupná oprava tamních dřevěných lavic. „Jsou staré cirka 250 let a nutně potřebují zrestaurovat. Jedná se však o náročný úkon, který provádíme ve spolupráci s památkáři tak, aby byla zachována co největší část původního materiálu.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Odhadujeme, že práce budou postupně probíhat následujících pět let,“ uvedl Pavel Stefan, farář Římskokatolické farnosti Valašské Meziříčí. Právě díky odvezení prvních dvou bloků lavic mohli archeologové a památkáři provést průzkum v prostoru před vítězným obloukem v pravé části chrámové lodi nedaleko hlavního oltáře. „Po skrytí tenké pochozí vrstvy se v severní polovině sondy objevila zřejmě barokní dlažba. Následovala navážka zejména ze stavební suti. Pod ní se ve východní části sondy nacházel základový kamenný sokl, který probíhal takřka souběžně s dnešním triumfálním obloukem. Může se tedy jednat o jeho základ nebo část západní zdi středověkého kostela svaté Kunhuty,“ přiblížil rozsah nálezu Samuel Španihel, archeolog Muzea regionu Valašsko, p. o. s tím, že zajímavější nález vydala západní část sondy. „Po odkopání zmíněné navážky se v hloubce přibližně 170 centimetrů nacházely vzájemně propojené dvě až tři pohřební jámy zahloubené do podloží. Kosterní nález obsahoval jenom nejmladší hrob orientovaný tak, že nalezený jedinec směřoval nohama k oltáři.“

Neobvyklou orientaci hrobu je dle památkářů možné spojit s pohřbíváním katolických kněží po roce 1614, které vycházelo z nařízení Rituale Romanum. V našem prostředí se však o uplatňování tohoto nařízení dá mluvit až v druhé polovině 17. století. „Pokud vycházíme z těchto zjištění, lze dovozovat, že se v nalezeném hrobě mohou nacházet ostatky meziříčského faráře Andrease Ignáce Helmessiniho. Právě u něj máme doloženo, že ve zdejší farnosti zemřel 7. června 1707 a byl zde také pohřben,“ uzavřel Petr Zajíc, památkář valašskomeziříčské radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…