Valašské Meziříčí: Nemocnice znovuotevřela ambulanci bolesti

21.05.2022 12:47 | Tisková zpráva

Zájem pacientů o infuzní terapii je mimořádný

Valašské Meziříčí: Nemocnice znovuotevřela ambulanci bolesti
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Valašskomeziříčská nemocnice provozuje pro své pacienty ambulanci pro léčbu akutní a chronické bolesti. Ta zajištuje převážně infuzní terapii – analgetickou a vazodilatační. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Vyhledávanou ambulanci bolesti uzavřel nástup koronovairové pandemie a po téměř dvou letech se opět otevřela na začátku letošního května. Zájem o její služby dokládá fakt, že hned v první den po znovuotevření bylo pracoviště naplno vytížené. „Aby se k nám pacient s akutními či chronickými problémy dostal, musí mít doporučení-žádanku od praktického lékaře, nebo odborného lékaře či neurologa,” říká na úvod všeobecná sestra ambulance bolesti Iva Jajtnerová, která dva covidové roky strávila v Odběrovém centru.

„Mezi problémy, které pacienty trápí a se kterými se na personál obrací, jsou bolesti zad, bolesti uší, nebo cévní problémy,” pokračuje sestra. V léčbě se nejčastěji jedná o cyklus 10 infuzí, kdy každý cyklus trvá přibližně hodinu a půl. „Během jednoho dne jsme schopni nyní odbavit prozatím 16 osob a to z důvodu, že po poledni ještě na pracovišti provádíme PCR odběry. Při plném provozu v rámci provozní doby jsme schopni odbavit denně až 27 pacientů,” doplňuje druhá všeobecná sestra ambulance bolesti, Renata Hoffmanová. „Základ léčby může tvořit fyziologický roztok nebo prokainová infuze, spolu s dalšími lékařem ordinovanými léky,” vysvětluje.

Kapacita prostor ambulance bolesti je 7 lůžek a 2 zdravotní křesla, tedy najednou až 9 pacientů. „Málokdy se stává, že by lůžko či křeslo nebylo obsazeno, pacienti chodí včas, pravidelně a terapii nevynechávají. Zájem je obrovský,” říká sestra Jajtnerová a její kolegyně Renata Hoffmanová dodává: „Nedílnou součástí léčebné terapie je i zpětná vazba pacientů směrem ke zdravotnickému personálu. Pacientů se cíleně ptáme, zda jim terapie zabírá. Je to ale individuální. Někomu terapie zabere ihned, někomu po třech sériích, někomu později, ale téměř všichni následně cítí úlevu a ústup bolesti. Pokud nikoliv, přidáváme silnější lék od bolesti. Vše pod dohledem lékaře, který má ambulantní dokumentaci pacientů načtenou.”

Cyklus nejčastěji končí po desáté podané „kapačce“, následně se pacient může znovu objednat až zase po půl roce od ukončení celého cyklu. „Snažíme se všem pacientům vždy vyjít vstříc, je pro nás důležité, aby se pacient cítil komfortně po všech stránkách. Měsíčně máme zhruba 70 pacientů, kdy skladba a věkové složení je velmi široké. Od mladých osob, kteří mají velmi často akutní problémy, po osoby v důchodovém věku v rámci chronických obtíží. I co se týče profesí, tak je to velmi různorodé, od IT pracovníků po dělnické profese,” podotýká Iva Jajtnerová.

„O tom, že je ambulance bolesti velmi vyhledávaná mezi veřejností svědčí  fakt, že k nám jezdí a objednávají se i pacienti z celého Vsetínska,” doplňuje na závěr sestra Hoffmanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…