Valašské Meziříčí: Vedení města chce zapojit občany do rozhodování

09.03.2020 7:35

Vedení města plánuje ještě letos zapojit občany do rozhodování o využití části rozpočtu na drobné investiční projekty vedoucí ke zlepšení komunitního života. Sloužit k tomu má takzvaný participativní rozpočet. Inspiraci pro jeho zavedení čerpali představitelé Valmezu mimo jiné ve Znojmě.

Valašské Meziříčí: Vedení města chce zapojit občany do rozhodování
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

„Chceme občany ještě více vtáhnout do dění ve Valašském Meziříčí a nabídnout jim možnost, spolupodílet se na projektech zlepšujících život v našem městě. Nejvhodnějším nástrojem je v tomto směru participativní rozpočet,“ uvedl starosta Robert Stržínek. Radnice chce pro příští rok vyčlenit část rozpočtu právě na realizaci projektů, které navrhnou sami občané. Nejlepší z nich přitom vyberou lidé formou veřejného hlasování.

Inspiraci čerpali představitelé Valašského Meziříčí mimo jiné ve Znojmě, kde je přijal místostarosta Jakub Malačka, který má celý projekt v gesci. „Tamní radnice letos už třetím rokem úspěšně připravuje participativní rozpočet s využitím platformy Mobilní Rozhlas. Pravidelně se jim scházejí desítky podnětných návrhů od občanů. Velkou část z nich se pak v rámci částky vyčleněné na participaci daří realizovat a postupně tak zkrášlují veřejný prostor,“ pokračoval starosta Stržínek s tím, že podobný model chce zavést také Valašské Meziříčí.

„Aktuálně připravuje podmínky pro podávání návrhů. Ve čtvrtek 26. března budou zastupitelé schvalovat spuštění projektu participativního rozpočtu včetně výše finančních prostředků, které na něj uvolní,“ řekl tajemník Josef Matocha a doplnil: „Do konce června bychom pak měli přijímat návrhy občanů, které během prázdnin posoudíme a dopracujeme po technické stránce. Během září a října proběhne veřejné hlasování o nejlepších z nich.“ Pokud půjde vše dle plánu, mohly by úspěšné návrhy zkrášlit veřejný prostor už v průběhu příštího roku.

Doporučujeme občanům, aby se s předstihem registrovali do platformy Mobilní Rozhlas (ZDE) a neuniklo jim tak nic důležitého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…