Na třídění odpadu jsme si již všichni zvykli. Třídíme papír, sklo, plast a další suroviny. Ale co takové jedlé oleje a tuky? Jsou to ty zbytky z pánve po smažení řízků, ale také olej z nakládaných sýrů či zeleniny, stejně jako ztužený tuk, zbytky sádla a másla. Zkrátka veškeré oleje a tuky používané v kuchyni. Lidé je pak často vylévají do výlevky dřezu či toalety.
Tam ovšem oleje a tuky v jakékoli podobě nepatří. Tuky a oleje totiž v kanalizaci zchladnou a společně s dalším drobným odpadem pak vytváří na stěnách potrubí povlak, který může časem vést až k ucpání kanalizace. Ve větším množství pak tuky samozřejmě představují značný problém na čistírnách odpadních vod.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV