Ve Znojmě se díky projektu Kolumbus bude učit chorvatský jazyk

21.03.2018 10:04

V rámci projektu Kolumbus, který si jako jeden ze svých cílů klade zvyšovat jazykovou vybavenost občanů města Znojma, se v letošním roce zrealizuje další zajímavý projekt. Tentokrát se bude Znojmo učit chorvatsky. „Do Chorvatska jezdí hodně lidí na dovolenou, a tak si myslím, že i o kurz základů chorvatštiny bude před létem ve Znojmě zájem,“ říká starosta Znojma Jan Grois.

Ve Znojmě se díky projektu Kolumbus bude učit chorvatský jazyk
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Realizaci projektu s názvem Chorvatský jazyk ve městě Znojmě 2018 schválili znojemští radní na svém včerejším jednání. Jeho koncept vytvořil Chorvatský kulturní spolek České republiky, který tímto způsobem usiluje o zachování, rozšíření a popularizaci chorvatského jazyka a díky tomu i o prohloubení porozumění a vztahů mezi národy.

Občané Znojma se tak budou moci učit chorvatsky. Náplní projektu je totiž jazykový kurz, který bude probíhat dvakrát týdně během měsíců dubna až července tohoto roku. Kurzu se může účastnit celkem 18 osob.

Podpora výuky jazyků

„Náklady na celý projekt Chorvatský jazyk ve městě Znojmě 2018 činí přibližně 87 000 korun a budou financovány z rozpočtu projektu Kolumbus, pro který je v rozpočtu města Znojma na rok 2018 vyhrazen jeden milion korun,“ doplňuje starosta Grois.

Bližší informace o kurzu včetně způsobu přihlašování upřesníme do dvou týdnů a následně budou zveřejněny na webu města Znojma pod odborem školství, kultury a památkové péče.

Projekt Kolumbus vznikl v roce 2012 jako nástroj v boji proti nezaměstnanosti a pro posílení konkurenceschopnosti na trhu práce. Znojmo mluví anglicky (funguje od 2013) se stalo jednou z jeho nejúspěšnějších částí. Žáci, studenti i absolventi mají možnost získat podporu ve formě proplacení úspěšně složeného jazykového certifikátu, pokud splní podmínky projektu. Jednou z těch zásadních je mít trvalé bydliště ve Znojmě nebo jeho městských částech. Dosud město proplatilo více než 340 úspěšně složených jazykových certifikátů. Město jazykové vzdělávání podporuje i přímo na základních školách, které zřizuje. Dotuje například pořízení učebnic a pomůcek, pořádání zájezdů nebo zapojení zahraničního lektora do výuky. Nyní se v rámci projektu Znojmo mluví anglicky bude rovněž učit chorvatština. Více informací k celému projektu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…