Ve městě Bruntál pořádali konferenci dobrých praxí

25.06.2017 20:26

Zástupci organizací a společností, které pracují ve městě Bruntál s osobami sociálně vyloučenými či sociálním vyloučením ohroženými se sešli ve čtvrtek 15. června 2017, aby se navzájem informovali o svých zkušenostech.

Ve městě Bruntál pořádali konferenci dobrých praxí
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Setkání Lokálního partnerství v rámci koordinovaného přístupu k vyloučeným lokalitám a konferenci dobrých praxí organizoval odbor sociálních věcí města Bruntálu.  Šlo o setkání zástupců organizací a společností pomáhající těm, kteří tuto pomoc potřebují. Ať jsou to osoby bez přístřeší, obyvatelé vyloučené lokality, dlouhodobě nezaměstnaní, zadlužení lidé, osoby zdravotně postižené nebo ohrožené děti. Skupina Lokálního partnerství se schází již od roku 2015 a úzce spolupracuje s Agenturou pro sociální začleňování a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Účastníci čtvrteční konference se seznámili s výsledky své práce za období předchozích dvou let a naplánovali si další pracovní postup. Poté se postupně prezentovali své projekty.

Bc. Jana Juřenová MSc. z organizace Liga o. p. s. představila projekt „Šance pro všechny“. Kdy dlouhodobě nezaměstnaní prochází tréninkem, motivačním a komunikačním kurzem. Cílem je zvýšit šanci na uplatnění na trhu práce.

Bc. Marcela Kutláková se podělila o své zkušenosti za odbor sociálních věcí města Bruntálu. Paní Kutláková pracuje s osobami bez přístřeší a prozradila, že většina z nich ani na ulici být nechce. Za jejich situaci často může nevědomost, neznalost nároků, nedostatečná schopnost komunikovat a hájit své zájmy. S osobami bez přístřeší se snaží být pravidelně v kontaktu, s některými spolupracuje dlouhodobě.

Mgr. Veronika Žáková z Open House o. p. s. informovala o tom, jak to je se zneužíváním omamných a psychotropních látek na Bruntálsku. Upozornila například na to, že THC v marihuaně je díky šlechtění asi patnáctkrát více než tomu bylo před patnácti lety a uživatelé se stávají rychleji závislými. Zdůraznila také problematiku zneužívání léků a závislosti na počítačích, mobilních telefonech a on-line technologiích obecně.
   
Jana Černínová Dis., která pracuje jako koordinátorka Asistentů prevence kriminality představila na konferenci jak práci a činnost asistentů, tak také uvedla několik příkladů dobrých praxí u kterých byli Asistenti prevence kriminality nápomocni.

Na konferenci se svými příspěvky vstoupili také zástupci Help-in o. p. s., kteří seznámili ostatní účastníky s problematikou dluhů a insolvencí, EUROTOPIA CZ, o. p. s., která přednesla svůj příspěvek k práci a pomoci rodinám s dětmi a Slezská diakonie, která přednesla příspěvek na téma prostupného bydlení.

Skupina v rámci spolupráce podala v období od 16. 12. 2015 do 30. 10. 2016 devatenáct projektových žádostí. Třináct projektů bylo schváleno z čehož je devět projektů již ve faktické realizaci a čtyři projekty, které mají počátek realizace v následujícím čtvrtletí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…