Velké Meziříčí: Lidé darovali 525 jízdních kol pro africké děti

26.06.2020 6:32

Darovat kolo, které už nevyužívají, mohli lidé v areálu Technických služeb Velké Meziříčí během dvou určených dní. Zdravé město Velké Meziříčí se zapojilo do projektu Kola pro Afriku a zorganizovalo sbírku bicyklů pro děti v africké Gambii.

Velké Meziříčí: Lidé darovali 525 jízdních kol pro africké děti
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

Nakonec ani organizátoři nečekali takový úspěch, za první den zájemci darovali 215 kol, za druhý pak 310 kol. „Je to neuvěřitelné množství, děkujeme," uvedl Josef Švec, koordinátor Zdravého města Velké Meziříčí.

Kola mají podpořit gramotnost dětí, kterým usnadní cestu ke vzdělávání. „Myslím, že nikdo z nás, kteří teď čtou tyto řádky, nikdy nepocítil opravdový nedostatek. Možná právě proto nemusí všichni rozumět, proč zrovna Afrika, proč kola, proč humanitární a rozvojová pomoc obecně. Děti v různých koutech světa se nerodí do blahobytu, v jakém žijeme my ve středu Evropy. Již od malička se potýkají s nejrůznějšími obtížemi, které si svobodně nezvolily a mnohdy je neumějí změnit či ovlivnit. Tak takové to mají i děti v Gambii. Tam, kam směřuje naše pomoc, mají děti obtížný přístup ke vzdělání. Do školy je to mnoho kilometrů, které děti každodenně zdolávají pěšky, což je stojí energii a čas. Není tak výjimkou, že je rodiče nechávají doma. Základy života se děti učí přirozeně nápodobou starších. Vzdělání, které ovlivňuje jejich budoucnost, jde však stranou. Darovanými koly od dárců z České i Slovenské republiky chceme těmto dětem umožnit cestu ke vzdělání. Pomáhat potřebným není povinnost, je to ctností otevřeného člověka. Pomáhat potřebným přináší své plody na mnoho stran. Z reakcí české společnosti na projekt Kola pro Afriku a obecně pomoc druhým vnímám, že otevřenost pro potřeby druhých v nouzi je přirozeností člověka, a to je skvělá zpráva," uvádí Roman Posolda, jeden ze zakladatelů Kol pro Afriku.

Darováním kola to pro členy týmu pouze začíná. Kola se sváží, třídí, opravují. Poté se kola, náhradní díly i servisní kufry nakládají do kontejneru a ten pak putuje na loď. Nastává další fáze, a to výběr škol zapojených do projektu, školení mechaniků a nejpříjemnější část celého projektu, což je slavnostní předání. Ve skutečnosti taková cesta od českého dárce po gambijské dítě trvá půl roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…