Velké Meziříčí má nový uzemní plán

16.08.2020 7:35

Zastupitelé Velkého Meziříčí jednohlasně schválili nový územní plán, který je klíčovým dokumentem pro rozvoj města. V plném rozsahu nahrazuje dosavadní platnou územně plánovací dokumentaci z roku 1996.

Velké Meziříčí má nový uzemní plán
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

O pořízení nového územního plánu rozhodli zastupitelé v prosinci roku 2015 a poslední veřejné projednání s odborným výkladem se konalo letos v únoru. Důvodem pořízení nového územního plánu je zejména potřeba aktualizace v souladu s nadřazenou státní dokumentací a zásadami územního rozvoje Kraje Vysočina. Na jeho tvorbě město pracovalo necelých pět let. Za tu dobu několikrát změnil svou podobu. Během složitého procesu museli pracovníci odboru výstavby a regionálního rozvoje zpracovat 120 odůvodněných požadavků na změny, z nichž přibližně 60 město vyhovělo.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36726 lidí

Nový územní plán ve spojení s dalšími dokumenty také například posiluje pozici města v jednání o budoucím využití území v areálu bývalého Svitu. „V této lokalitě územní plán předepisuje nutnost zpracování územní studie. Až po jejím schválení bude možné, aby investor začal s přípravou stavby. Díky tomuto kroku bude město mít možnost regulovat výstavbu v centru," doplňuje starosta Alexandros Kaminaras.

Změnou, která by v budoucnu mohla vést ke zlepšení dopravy ve Velkém Meziříčí, je prověření případného vzniku jihozápadního obchvatu. „Další novinkou územního plánu v porovnání s předchozím je například také regulace staveb v místech určených pro rekreační bydlení," říká Antonín Kozina, vedoucí odboru výstavby a územního rozvoje. Podle nových úprav zde mohou majitelé nemovitostí projektovat stavby o maximální velikosti 80 m2. Nový územní plán přináší i další možnosti rozvoje. Umožní výstavbu určenou pro rodinné bydlení a rozšíření průmyslové zóny v lokalitě Jidášky.

„Město se samozřejmě neustále rozvíjí a modernizuje. Mít územní plán určující, kde může být pouze obytná zóna, kde budou plochy zeleně a podobně, je pro město výhodné. Stanovuje, jakým koncepčním směrem se bude Velké Meziříčí dále vyvíjet," vysvětluje starosta Kaminaras. Vypracování nové dokumentace, na kterou město využilo finanční prostředky z evropských dotací, se znovu ujal Ing. arch. Jiří Hašek z Urbanistického střediska Jihlava. Schválený územní plán je dostupný na webových stránkách radnice (ZDE). Pokud by chtěli majitelé pozemků v budoucnu žádat o nějaké změny, rozhodnou o jejich schválení zastupitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…