Vimperk: Zachráněná kaplička už má nové omítky

23.05.2016 9:16

Kaplička ve Steinbrenerově ulici ve Vimperku dostává v těchto dnech novou fasádu. Oprava drobné sakrální památky započala v loňském roce a byla vyvolána neustále se zvětšujícím náklonem kapličky do ulice.

Vimperk: Zachráněná kaplička už má nové omítky
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

„Provedený statický průzkum potvrdil, že příčinou zaznamenané nestability objektu je vyhnívající a usychající kořenový systém poraženého kaštanu, který rostl v těsné blízkosti kapličky a jehož kořeny prorostly jejími základy,“ vysvětluje Alena Szabová z odboru investic a údržby MÚ Vimperk.

Jediným možným způsobem záchrany naklánějící se kapličky bylo vybudování jejího nového základu. Poněkud netypické řešení pak spočívalo v tom, že kaplička nebyla rozebrána a následně zpětně vystavěna, ale že její nadzemní část byla obepnuta, oddělena od původního základu a za pomoci jeřábu dočasně odstavena ze svého stanoviště. V návaznosti na to pak mohl být pro kapličku vybudován nový základ bez potřeby její demolice a následně byla kaplička bez jakékoliv větší újmy usazena zpět na své původní místo.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám byla potom související oprava omítky kapličky odložena na letošní rok. Na opravu omítky ještě naváže její nátěr a kaplička se opět stane jednou z ozdob Městské památkové zóny ve Vimperku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…