Volby do zastupitelstva kraje na území města Plzně

12.10.2012 18:41

Při krajských volbách, které se uskuteční v pátek a v sobotu 12. a 13. října 2012, mohou volit občané města Plzně ve 184 volebních místnostech. V pátek jsou otevřené od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Volby do zastupitelstva kraje na území města Plzně
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Volební místnosti

Na mapovém portálu města Plzně je možné najít informace o volebních místnostech, volebních okrscích a následně i výsledky voleb do zastupitelstva kraje na území města Plzně. Jsou dostupné z http://mapy.plzen.eu/aktuality/vyhledavani-volebnich-mistnosti-na-mapach.aspx.

Voliči

Právo volit v krajských volbách 2012 v Plzeňském kraji má každý státní občan České republiky, který alespoň v druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let a je zde přihlášen k trvalému pobytu.

Preferenční hlasy

Každý volič může vybrat pouze jeden hlasovací lístek strany, hnutí nebo koalice. Na zvolené kandidátce je možné zaškrtnout nejvýše čtyři jména osob, které volič preferuje, tím jim dává přednost před ostatními kandidáty strany. Aby se kandidát na kandidátce posunul, je nutné získat 5 % preferenčních hlasů ze všech platných. V případě, že volič zaškrtne více kandidátů, jeho hlas je sice platný pro zvolenou stranu, hnutí nebo koalici, ale jeho preferenční hlasy nikoliv.

Hlas je samozřejmě neplatný i v případě, kdy volič do obálky vloží několik hlasovacích lístků.

Hlasovací lístky a úřední obálka

Hlasovací lístky jsou distribuovány nejpozději tři dny před zahájením voleb. Pokud volič hlasovací lístky neobdrží, získá je přímo ve volební místnosti. Zde mu bude také předána šedá obálka, do které musí vložit vybraný hlasovací lístek. V případě, že volič místo úřední obálky použije tu, ve které dostal hlasovací lístky do schránky, jeho hlas je považován za neplatný. Volební komise má za povinnost tyto hlasy při sčítání vyřadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…