Vsetín: Bohumír Herda získal Ocenění starosty města

24.03.2023 14:28 | Tisková zpráva

V kině Vatra se v úterý 21. března u příležitosti vyhodnocení nejlepších sportovců města za rok 2022 dostalo i na udělení Ocenění starosty města Vsetína. Jako morální ocenění za vynikající sportovní přípravu vsetínské mládeže a za vůli při překonávání těžkých zdravotních překážek jej obdržel dlouholetý trenér sportovní gymnastiky Bohumír Herda, který v uplynulém roce přišel při autonehodě o část dolní končetiny.

Vsetín: Bohumír Herda získal Ocenění starosty města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Bohumír Herda, sportovec tělem i duší, utrpěl zranění, jež pro mnohé znamená konec aktivního života. On ale naopak bojuje a je aktivní dál. Stává se tak pro nás všechny příkladem toho, že i když se člověku může někdy na první pohled zdát, že pro něj něco končí, nemusí to být pravda,“ konstatoval starosta Jiří Čunek. Během slavnostního aktu ze zdravotních důvodů nepřítomného Bohumíra Herdu v kině Vatra zastoupil Zdeněk Čablík ze spolku Stoupa Cup. Ten je hlavní organizátor benefiční akce s názvem Levá noha, jejímž smyslem je nashromáždit finanční prostředky na pořízení kvalitní protézy pro Bohumíra Herdu. Osobní setkání oceněného se starostou města by se tak mělo uskutečnit v pozdějším termínu na radnici.

Bohumír Herda je ve Vsetíně a sportovních kruzích známou personou. Sám je aktivním sportovcem, k tomu se věnuje také trénování gymnastické mládeže, taktéž je angažován ve vsetínské organizaci Sokol. Dne 28. června 2022, kdy cestoval na skútru na svou zahrádku, se stal účastníkem vážné dopravní nehody. Vzhledem k mnoha těžkým zraněním mu lékaři dávali dvouprocentní šanci na přežití. Po tříměsíčním čekání se probral z kómatu a začal proces léčby a dlouhé rekonvalescence. Za pomoci lékařů, svých nejbližších, a především obrovské vůle, každý den bojuje o návrat do běžného života. Jeho odhodlání nevzdat se ani v náročných životních situacích je morálním vzorem nejen pro jeho svěřence.

Jedním z mnoha zranění, jež utrpěl, je ztráta spodní části levé nohy v oblasti mezi kotníkem a kolenem. „Stávající protéza, kterou Mira nyní využívá, nesplňuje požadavky na její funkčnost, způsobuje bolestivé odřeniny a neumožňuje mu posun, jaký by si tento bojovník a sportovec zasloužil. Finanční prostředky, které shromažďujeme na transparentním účtu, budou využity právě k pořízení kvalitnější náhrady,“ dodal Zdeněk Čablík s tím, že číslo zmíněného benefičního transparentního účtu je 2201425944/2010. Příspěvky na něj je možno zasílat do 30. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…