Vsetín: Cena města pro Zdeňka Platzera

20.02.2024 19:26 | Tisková zpráva

Vsetínští zastupitelé v pondělí 19. února rozhodli o udělení Ceny města Vsetína za rok 2023 Zdeňku Platzerovi. Významného vsetínského folklorního choreografa, tanečníka a rukodělného výrobce vybrali z celkem 10 nominovaných osobností.

Vsetín: Cena města pro Zdeňka Platzera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Cena města Vsetína je udělována jednou ročně vsetínské osobnosti za významný přínos k rozvoji města v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Návrhy na ocenění bylo možné podávat do konce roku 2023. K tomuto termínu obdržela radnice celkem 17 nominací, některá jména se pak opakovala.
Radní doporučili zastupitelům nominovaných ocenit za rok 2023 folkloristu Zdeňka Platzera. Návrh podpořilo 14 z 15 přítomných zastupitelů.
„Nominacemi na Cenu města Vsetína se zabývala kulturní komise rady města a následně radní, kteří předložili zastupitelům návrh udělit tuto cenu Zdeňku Platzerovi. Ten si ji zaslouží nejen za dlouholeté působení v oblasti folkloru,“ zdůvodnil udělení ceny starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Folkloru se Zdeněk Platzer věnuje od roku 1952, kdy začal navštěvovat jako tanečník soubor Jasénka, který v letech 1971-1980 také vedl. Je uznávaný nejen jako tanečník, ale také pro svoji choreografickou práci. Své choreografie začal psát pro soubor Malá Jasénka, s níž trvala spolupráce celých 40 let a dala vzniknout desítkám choreografií, které se v souboru, ač v lehce pozměněné formě, tancují dodnes. Choreografie, za něž sklidil také mnoho ocenění na tuzemských i zahraničních festivalech, tvořil i pro soubory Jasénka, Lipta a Valašský soubor Kašava. Spolupracoval s Horáckým divadlem a ostravským studiem České televize.
Svůj region prezentoval také jako tradiční řemeslník. Dle svých návrhů tvořil na zakázku originální Valašky, kotuly a spony k opaskům valašských krojů.

V současné době je ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm členem a lektorem Školy mladých odzemkářů a zasedá také v komisích těchto soutěží.

Termín slavnostního předání Ceny města Vsetína bude stanoven po dohodě s laureátem ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

13:05 Hradec Králové: Město poskytne dotace nejen na rozvoj a údržbu sportovišť, ale i na vrcholový a výkonnostní sport

Hradec Králové podpoří schválenými dotacemi rozvoj, rekonstrukce, údržbu a opravy řady sportovišť a …