Vsetín: Hasiči varují před vypouštěním balónků přání

09.09.2018 16:54

Vsetínský územní odbor hasičů zlínského kraje varuje před nebezpečím létajících balónků. Volným vypuštěním balónu na oblohu se lidé vystavují riziku založení požáru a s tím souvisejícího protiprávního jednání, za které může být uložena pokuta do výše 25 000 korun.

Vsetín: Hasiči varují před vypouštěním balónků přání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Létající přání, balónky štěstí, létající štěstí nebo také létající lampióny jsou balóny různých tvarů a velikostí, u kterých se zapálí hořák, a balón se následně vznese do vzduchu, přičemž po vyhoření hořáku se snese opět k zemi. Hasiči proto důrazně upozorňují na nebezpečí vzniku požárů při vypouštění těchto balónů.

„Podle výrobce mohou balóny letět až dvacet minut, létající přání dosahuje výšky více než jeden kilometr a může doletět do velké vzdálenosti. Není tak možné kontrolovat, na co létající balónek s otevřeným ohněm na své trase narazí,“ upozornil vrchní komisař krajských hasičů Milan Černík.

Balón by měl být vždy přivázán pomocí provázku

Aby se minimalizovalo nebezpečí vzniku požáru, hasiči doporučují dodržovat alespoň určité zásady.

„Při použití balónu přesně dodržujte přiložený návod výrobce, balón by měla obsluhovat pouze osoba starší osmnácti let, balón vypouštějte pouze za bezvětří, nikdy nevypouštějte balóny v blízkosti skladů sena, slámy, hořlavin nebo výbušnin, ve kterých se tyto materiály vyrábějí nebo skladují, vyvarujte se vypouštění balónů v době zvýšeného sucha nebo v blízkosti ploch, s dozrávajícím obilím, luk, lesů a elektrického vedení, balón vypouštějte pouze na volném prostranství vždy nejméně sto metrů od nejbližší budovy, balón by měl být vždy přivázán pomocí provázku a držen za jeho konec po celou dobu hoření parafínového hořáku,“ řekl Milan Černík s tím, že volným vypuštěním balónu na oblohu se lidé vystavují riziku založení požáru a s tím souvisejícího protiprávního jednání, za které může být uložena pokuta do výše 25 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…