Vsetín: Internet zdarma zaplatila Evropská unie

24.09.2020 17:39

Od konce srpna mohou Vsetíňané zdarma využívat na šesti místech ve městě připojení k internetu, a to díky úspěchu v celoevropském projektu WIFI4EU financovaném Evropskou unií. Jeho cílem je rozšíření a zajištění bezplatného přístupu k internetu na veřejných prostranstvích.

Vsetín: Internet zdarma zaplatila Evropská unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Do projektu vyhlášeného Evropskou komisí se město přihlásilo již loni a uspělo. Následně proběhla anketa mezi veřejností, v níž mohli lidé navrhovat místa, kde by bezplatnou „wifi“ přivítali. Dle návrhů a po posouzení technických možností pak bylo vybráno šest míst, kde společnost Sychrovnet instalovala antény umožňující bezplatné připojení k internetu. „Na realizaci tohoto projektu jsme získali voucher v hodnotě 15 tisíc eur, který jsme použili na nákup potřebného technického vybavení a jeho instalaci,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že město se zavázalo tyto přístupové body k internetu provozovat po dobu udržitelnosti projektu, tedy minimálně tří let. To jej vyjde na přibližně 80 tisíc korun. „Samozřejmě ale počítáme s tím, že bezplatnou wifi udržíme v provozu delší dobu,“ dodal starosta.

Připojení k „wifině“ nazvané WIFI4EU je možná bez jakéhokoli hesla. Rychlost stahování dosahuje 30 Mbps.

A kde je tedy možné se bezplatně k internetu připojit? Dvě antény jsou umístěny nad hlavním vchodem do domu kultury a pokrývají prostranství před radnicí, další dvě jsou pak na autobusovém nádraží - jedna na věžovém domě a jedna na jedné z autobusových zastávek, tak, aby bylo pokryto signálem celé nástupiště. Další přístupový bod je na Horním náměstí – na objektu Maštalisek – signál zde pokrývá parčík mezi touto historickou budovou a zámkem. Internet je dostupný také na hřišti s umělou trávou Pod Pecníkem, kde wifi pokrývá celý sportovní areál. Dvě další antény jsou umístěny na budově zimního stadionu a umožní připojení k internetu před ním, na parkovišti a v nedalekém sportovním areálu. Poslední dvě antény byly instalovány na objektu městských lázní a pokrývají areál venkovního koupaliště, ale také přilehlých antukových kurtů u Sokolovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.