Vsetín: Lávka u průmyslovky bude kvůli obnově uzavřena

29.05.2022 10:44 | Tisková zpráva

Obnova lávky pro pěší a cyklisty přes Vsetínskou Bečvu u střední průmyslové školy strojnické začíná. Od úterý 31. května bude z důvodu zahájení demontážních prací uzavřena.

Vsetín: Lávka u průmyslovky bude kvůli obnově uzavřena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Lávka, pocházející z roku 1970, se již delší dobu nachází v nevyhovujícím technickém stavu, kvůli němuž musela být například uzavřena i dvě přístupová schodiště na ni – jedno ve směru od Kolonky, druhé ve směru od průmyslovky, respektive od koupaliště.

„Nedobrý technický stav potvrdily i odborné mostní prohlídky. Projektant nastínil několik možností řešení. Ve hře byla rekonstrukce, ale i demolice s následnou stavbou nového mostu. Nakonec jsme se v souladu s názorem statiků rozhodli pro zachování stávající lávky a její obnovu,“ řekl starosta Jiří Růžička s tím, že v loňském roce proběhly projekční práce.

Ty stavební letos provádí na základě výsledků veřejné soutěže místní společnost TM Stav, která v ní nabídla cenu necelých 20 milionů korun bez DPH. „K předání stavby došlo v polovině dubna. Následně probíhaly náročné přípravné práce, na kterých se podílel zhotovitel spolu s projektantem a také například Povodím Moravy, do jehož správy spadá tok Vsetínské Bečvy. V průběhu stavebních úprav totiž bude muset být vybudováno kolem lávky lešení s ukotvením v korytě řeky. Řešit se tak musela například i opatření proti případné velké vodě,“ vysvětlil starosta průtahy v přípravách samotné realizace.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45152 lidí

Ta započne již v příštím týdnu. „Od 31. května lávku kompletně uzavřeme. Bude probíhat demontáž zábradlí a další postup dle projektové dokumentace,“ doplnil stavbyvedoucí společnosti TM Stav David Zvoníček.

Veškeré práce na obnově lávky by měly být realizovány do začátku prosince letošního roku. „Rozděleny budou na tři ucelené části, a to úpravy předmostí u průmyslovky, předmostí ze strany od Kolonky a obnovu tělesa samotné lávky,“ přiblížil starosta.

V rámci obou uvedených předmostí zhotovitel provede opravu schodišť, zábradlí, přilehlých chodníků a nájezdových ramp při zachování jejich tvaru. V případě lávky projde úpravami celá její 60 metrů dlouhá konstrukce včetně zábradlí. Instalováno na ní bude také nové osvětlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…