Vsetín: MHD nabídne od 1. ledna více spojů i nové autobusy

12.12.2020 19:08

Městskou hromadnou dopravu (MHD), kterou na území našeho města zajišťuje společnost ČSAD Vsetín, čeká od 1. ledna 2021 řada změn.

Vsetín: MHD nabídne od 1. ledna více spojů i nové autobusy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Všechny změny v MHD jsme připravili s cílem, aby lidé při přepravě na území Vsetína preferovali hromadnou dopravu před osobní automobilovou, a snížila se tak dopravní zátěž zejména v centru města,“ vysvětlil starosta Jiří Růžička.

Od nového roku tak podle něj dojde například k navýšení počtu autobusových spojů. „Ty pojedou v tak zvaném taktovém režimu, tedy v pravidelných intervalech. Na nejužívanějších linkách v pracovních dnech například každých patnáct minut během špičky a každou půlhodinu mimo ni. Na méně vytížených linkách by měly autobusy jezdit v pracovní dny každou hodinu,“ zmínil starosta.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

Změnami prošla i samotná organizace linek. „Zásadních úprav se dočkaly linky číslo 1 a 5. Trasa jedničky povede nově z Rokytnice do Jasenic a trasa pětky z Trávníků na Ohradu,“ přiblížil Růžička a pokračoval: „Všechny spoje MHD budou protínat dva přestupní uzly, kterými jsou Dolní náměstí a autobusové nádraží. Cestujícím tak usnadníme přestupy mezi jednotlivými linkami. Čekací doba v těchto uzlech by se měla pohybovat v rozmezí pěti až deseti minut. V důsledku uvedeného zavádíme přestupní jízdné s třicetiminutovou platností.“ Starosta dále upozornil, že dojde k přečíslování linek a aktualizaci názvů celkem 28 zastávek. Současně také připomněl další novinku pro cestující MHD. „Od nového roku vyjede na všechny linky MHD čtrnáct nových nízkopodlažních autobusů v jednotném designu. Díky pohonu na stlačený zemní plyn bude jejich provoz ekologičtější,“ doplnil starosta.

Všechny zmíněné změny v provozu MHD nebudou mít dopad na cenu jízdného. Ta zůstane zachována na současné úrovni. Časové jízdenky navíc budou na území města akceptovány i v autobusech příměstské dopravy, kterou bude od 1. ledna 2021 nově zajišťovat společnost Transdev. „Počítáme s navýšením počtu najetých kilometrů ze současných 630 tisíc kilometrů ročně na zhruba 800 tisíc. Město by pak mělo na provoz MHD doplácet za rok oproti současným 15,5 milionům zhruba 20 milionů korun,“ řekl Jiří Růžička.

Návrh nových jízdních řádů MHD, které vejdou v platnost 1. ledna 2021, mohli občané i firmy během letošního podzimu opakovaně připomínkovat. „Tyto připomínky jsme do jízdních řádů zapracovali,“ dodal starosta s tím, že město ve spolupráci s dopravcem připravuje pro cestující možnost zakoupit si tištěné jízdní řády MHD. K dostání by měly být v přepravní kanceláři ČSAD Vsetín ve věžovém domě na Smetanově ulici a také v Turistickém informačním centru na Dolním náměstí.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…