Vsetín: Město cílí na komfortnější autobusovou dopravu

27.02.2020 19:33

Smlouvy s vítězi soutěže na linkové autobusové dopravce pro období deseti let uzavřel Zlínský kraj. Tito dopravci začnou v našem kraji, a tedy i na Vsetínsku, jezdit od 1. ledna 2021.

Vsetín: Město cílí na komfortnější autobusovou dopravu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Město Vsetín na změny v linkové dopravě zareaguje optimalizací systému provozu městské hromadné dopravy (MHD). Cestujícím má přinést více spojů a jejich lepší návaznost na vlaky. Kvalitnější a ekologičtější budou i autobusy. Starosta Jiří Růžička vede o optimálním nastavení provozu MHD pravidelná jednání se zástupci ČSAD Vsetín.

Uzavření smluv mezi Zlínským krajem a vítězi veřejné soutěže na příměstskou autobusovou dopravu umožní od 1. ledna příštího roku spustit dlouho očekávanou Integrovanou dopravu Zlínského kraje neboli Zetko. „Ta zpříjemní a zjednoduší cestování v podobě jedné jízdenky na jednu cestu po celém kraji bez ohledu na množství přestupů, a to i v případě kombinace vlaku a autobusu,“ sdělil Pavel Botek, náměstek zlínského hejtmana zodpovědný za oblast dopravy.

Integrovanou dopravu chtěl Zlínský kraj spustit již 15. prosince loňského roku. Firma BusLine LK se však vloni na jaře proti průběhu veřejné soutěže na autobusové dopravce, ač se jí sama vůbec neúčastnila, odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj tak nemohl uzavřít nové smlouvy s dopravci vzešlými z této soutěže a musel přistoupit pouze k uzavření dočasných smluv na přechodné období.

Na MHD má město smlouvu až do roku 2029

ÚOHS soutěž na popud BusLine LK nejprve nepravomocně zrušil. Proti tomuto rozhodnutí kraj podal rozklad, kterému předseda ÚOHS vyhověl. Tento verdikt firma BusLine LK opět napadla, ÚOHS však tentokrát jeho argumenty nepřijal. BusLine LK se sice ještě obrátil na soud, to ale už kraji nebrání uzavřít smlouvy.

„Smlouvy se všemi dopravci jsou tedy uzavřeny, ale začne se podle nich jezdit až od 1. ledna 2021, neboť musejí mít dostatek času na to, aby nakoupili nové autobusy, odbavovací systémy a podobně,“ vysvětlil Botek s tím, že pro oblast Vsetínska se vítězem soutěže staly společnosti Transdev Morava a TQM holding, které na linkách příměstské dopravy vystřídají autobusy společnosti ČSAD Vsetín. Ta přitom dosud obstarávala téměř polovinu veškeré autobusové dopravy ve Zlínském kraji. Od 1. ledna 2021 ale v žádném jeho regionu na příměstských linkách přepravovat cestující nebude.

Neplatí to v případě vsetínské MHD. Na její obsluhování má město s ČSAD Vsetín uzavřenu smlouvu až do roku 2029. „Naším záměrem je nyní připravit posílení návaznosti MHD na nový integrovaný dopravní systém kraje a také optimalizovat samotný systém provozu MHD. Konkrétní změny budeme v následujících měsících diskutovat i s veřejností. Naším cílem je zvýšení komfortu pro cestující, a to již od konce letošního roku, kdy vejdou v platnost nové jízdní řády,“ nastínil starosta Jiří Růžička, podle nějž by k zatraktivnění MHD pro cestující měly přispět i nové autobusy. ČSAD Vsetín totiž plánuje letos nakoupit pro místní MHD čtrnáct nových autobusů s moderním odbavovacím systémem a CNG pohonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…