Vsetín: Nové veřejné toalety vyrostou v Panské zahradě

09.01.2021 12:50

Radnice plánuje na letošní rok výstavbu veřejných toalet, a to v místě, kde před mnoha lety stejné sociální zařízení stávalo (jak ukazuje historická fotografie z archivu Muzea regionu Valašsko). Jde o okraj Panské zahrady na ulici Tyršova poblíž restaurace U Marků.

Vsetín: Nové veřejné toalety vyrostou v Panské zahradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

I když na Vsetíně jsou několikery veřejně přístupné toalety v budovách soukromých vlastníků, jako například na nádraží Českých drah, ve „věžáku“ u autobusového nádraží, v obchodním domě Jednota či ve Smetanově obchodní galerii, vedení města cítí potřebu počet těchto zařízení rozšířit.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

„Reagujeme tak i na požadavky občanů, kteří po vzniku nových veřejných záchodků dlouhodobě volají,“ uvedl starosta s tím, že jako nejvhodnější lokalita byla zvolena Panská zahrada poblíž restaurace U Marků. Starší Vsetíňané si jistě pamatují, že v tomto místě ještě v 80. letech 20. století veřejné toalety fungovaly, jejich provoz byl však problematický, a tak byly bez náhrady zbourány.

Absenci tohoto zařízení vnímala i předcházející vedení města, ale až to současné se rozhodlo nepříznivou situaci vyřešit. Nyní se tak záchodky na stejné místo jako v minulosti vrátí. Zděná stavba by měla skrývat oddělené prostory pro toalety mužů, žen, speciální WC pro vozíčkáře a technickou místnost. „Dokončujeme nyní projektovou dokumentaci. Samotnou stavbu plánujeme na podzim,“ přiblížil záměr radnice Růžička a dodal, že zahájení stavebních prací bude závislé i na termínu, kdy se podaří vyřídit potřebné přeložky inženýrských sítí.

V rozpočtu města jsou na tuto investiční akci vyčleněny tři miliony korun, které jsou určeny na samotnou stavbu, ale i na potřebné přeložky vodovodu, kanalizace a elektřiny. Vstup na toalety bude po jejich dokončení zpoplatněn, způsob platby a výše poplatku však ještě nejsou známy.

Se stavbou dalších veřejných toalet počítá vedení města také v rámci projektu regenerace sídliště Rybníky, na který se dle již hotové studie začíná zpracovávat projektová dokumentace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…