Vsetín: Před areálem bývalé Zbrojovky vznikne autobusová točna

08.01.2021 7:37

Na křižovatce před bývalou správní budovou průmyslového areálu někdejší Zbrojovky Vsetín vyroste letos autobusová točna s dvěma zastávkami. Její výstavbou reaguje město na fakt, že od začátku roku 2022 již nebude moci pro otáčení a zastavení autobusů využívat sousední soukromé pozemky.

Vsetín: Před areálem bývalé Zbrojovky vznikne autobusová točna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Autobusy městské hromadné dopravy (MHD), jejichž trasa končí před zmíněným průmyslovým areálem, se v současně době před návratem do centra města otáčejí kolem ostrůvku před bývalou správní budovou a tam také mají svou zastávku.

„Projíždějí a zastavují přitom na soukromém pozemku, k němuž se vztahuje dosud platná uživatelská licence pro autobusy městské hromadné a příměstské dopravy. Ta však vyprší v závěru příštího roku a majitel tohoto pozemku již předem deklaroval, že má poté na něm své další investiční záměry,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že město tak muselo situaci řešit, neboť autobusy MHD, ale i příměstské dopravy, z nichž mnohé zajíždějí až do samotného průmyslového areálu, přepravují denně stovky zde pracujících osob.

Problém by podle starosty měla vyřešit stavba autobusové točny s dvěma bezbariérovými zastávkami a dvěma stáními pro autobusy. Vyrůst má prakticky v sousedství stávajících zastávek, na odbočce k hotelu U Vychopňů. „Za účelem stavby jsme již od soukromých vlastníků odkoupili příslušné pozemky. Aktuálně se zpracovává projektová dokumentace, která by měla být hotová na jaře. Se samotnou stavbou, na níž je městském rozpočtu vyčleněno 6,5 milionu korun, počítáme ve druhém a třetím kvartálu letošního roku,“ upřesnil starosta.

Podle něj by na stavbu točny mělo navázat na ulici Jasenická zřízení zastávkového zálivu s kapacitou dvou autobusů. Využijí je ty, které zde přijíždějí z průmyslového areálu a poté pokračují do centra města. „Tento záliv bude umístěn v místě současného chodníku podél bývalé správní budovy. Díky tomu nebudou autobusy zastavovat v jízdním pruhu a narušovat tak plynulost silničního provozu,“ vysvětlil Růžička s tím, že současně při stavbě zálivu plánuje město opravit také samotnou vozovku, a to v úseku od křižovatky před bývalou správní budovy až po vjezd do průmyslového areálu. „S realizací počítáme ve druhé polovině roku. Rozpočet na ni pamatuje částkou 5,5 milionu korun,“ řekl starosta a pokračoval: „V následujících letech pak plánujeme zřídit autobusový záliv také na protější straně komunikace. Před tím ale musíme vyřešit majetkoprávní vztahy k dotčeným pozemkům.“

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…