Vsetín: Před bývalou Zbrojovkou začíná stavba autobusové točny

02.06.2021 19:31

Na ulici Zbrojovácká, v těsné blízkosti jejího křížení s ulicí Jasenická před bývalou správní budovou průmyslového areálu někdejší Zbrojovky Vsetín, vyroste do listopadu letošního roku autobusová točna s dvěma zastávkami.

Vsetín: Před bývalou Zbrojovkou začíná stavba autobusové točny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Její výstavbou reaguje město na fakt, že od začátku roku 2022 již nebude moci pro otáčení a zastavení autobusů hromadné dopravy využívat sousední soukromé pozemky. Autobusy hromadné dopravy, jejichž trasa končí před zmíněným průmyslovým areálem, se v současně době před návratem do centra města otáčejí kolem ostrůvku před bývalou správní budovou a tam také mají svou zastávku.

„Pro průjezd i zastavení přitom využívají soukromý pozemek, k němuž město disponuje uživatelskou licencí. Ta však vyprší v závěru letošního roku a majitel tohoto pozemku deklaroval, že má poté na něm další investiční záměry,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že město tak muselo situaci řešit, neboť autobusy městské i příměstské hromadné dopravy přepravují denně stovky zaměstnanců firem z průmyslového areálu bývalé Zbrojovky.

Problém by měla vyřešit stavba točny s dvěma bezbariérovými zastávkami a dvěma odstavnými plochami pro autobusy. Vyrůst má vedle křižovatky ulic Jasenická a Zbrojovácká ve směru k restauraci U Vychopňů. „Za tímto účelem jsme od soukromých vlastníků odkoupili příslušné pozemky. Samotná stavba začala v závěru května a trvat má 165 dní, tedy zhruba do začátku listopadu. Probíhat bude za určitých dopravních omezení. Žádám proto motoristy, aby sledovali a respektovali přenosné dopravní značení,“ řekl starosta Růžička a dodal, že zhotovitelem zakázky se na základě veřejné soutěže stala vsetínská společnost TM Stav, s. r. o. Městskou kasu vyjde její realizace na 4,25 milionu bez DPH.

V dané lokalitě má město ale i další investiční záměry. V návaznosti na stavbu točny chce opravit komunikaci od křižovatky ulic Jasenická a Zbrojovácká po vjezd do průmyslového areálu. V sousedství bývalé správní budovy ve směru do centra města pak plánuje vybudovat zastávkový záliv s kapacitou dvou autobusů.

„Tento záliv bude umístěn v místě současného chodníku podél bývalé správní budovy. Díky tomu nebudou autobusy zastavovat v jízdním pruhu, a narušovat tak plynulost silničního provozu,“ vysvětlil starosta s tím, že tyto investiční záměry město aktuálně připravuje projekčně. „Pokud vše půjde podle plánu, rádi bychom k realizaci přistoupili ještě v letošním roce,“ uzavřel Růžička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

19:06 Sokolov: Strážníci a policisté chystají společnou preventivní akci, zaměřenou na správné parkování

Špatně zaparkovaná auta. Problém, který strážníci i policisté musí v Sokolově řešit čím dál tím čast…