Vsetín: Titul Lidová stavba Zlínského kraje získal dům se sušírnou v Rokytnici

08.11.2019 18:18

Uznání Lidová stavba roku Zlínského kraje za příkladnou obnovu objektů lidové architektury pro rok 2019 obdržel dům č. p. 74 se sušírnou v Rokytnici. Ocenění majitelce usedlosti Pavle Hruškové včera společně s finanční odměnou 50 tisíc korun předal hejtman Jiří Čunek.

Vsetín: Titul Lidová stavba Zlínského kraje získal dům se sušírnou v Rokytnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Není časté, aby lidé udržovali staré stavby,“ zhodnotil hejtman Jiří Čunek a dodal: „Jednodušší je starou usedlost zbourat a postavit novou. Ale jsou lidé, kteří se pustí do neuvěřitelného martyria oprav, aby zachovali odkaz pro budoucnost, a toho si vážíme. Připomíná nám to tradice, které se snažíme uchovávat.“

Lidovou stavbou roku Zlínského kraje se stal roubený dům karpatského typu, sestávající z obytné části a na ni navazující části s chlévy. Na trámovém stropě je vyryta datace 1859. K domu náleží sušírna ovoce se sedlovou střechou krytou pálenými taškami a s bedněnými štíty z roku 1910. Objekt je cenným dokladem tradiční venkovské hospodářské stavby.

„Oprava domu nám trvala deset let,“ říká jeho majitelka Pavla Hrušková a doplňuje: „Každým rokem se snažíme něco opravit, vylepšit. Finanční odměnu použijeme na opravu chlévů. Jsem šťastná, že se o nás ví a lidé k nám rádi chodí.“

Uznání Lidová stavba uděluje Zlínský kraj již od roku 2008. Nominované stavby posuzuje hodnotící komise, jmenovaná Radou Zlínského kraje, která zohledňuje kvalitu provedených oprav, využití stavby i aktivitu vlastníků v oblasti péče o kulturní dědictví. Celkem byly letos na Odbor kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje podány dva návrhy, a to:

Dům č. p. 74 se sušírnou Vsetín, k. ú. Rokytnice u Vsetína

Kopaničářské stavení „Janúšova chalupa“ č. p. 29 v Žítkové

Slavnostní ceremoniál v budově Zlínského kraje příhodně zpestřila cimbálová muzika Kuráž při ZUŠ Morava a soubor Vizovjánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…