Vsetín ovládnou Templářské slavnosti

12.08.2021 10:31

Vystoupení historických šermířů, ukázky dobové kuchyně, koncert středověké hudby, šprímy a kouzla pouličních kejklířů, zábavné aktivity pro celou rodinu i vyhlášený guláš mistra Karla Jurčíka. To vše a mnohé další chystá Muzeum regionu Valašsko v rámci 11. ročníku Templářských slavností, které proběhnou v sobotu 14. srpna na vsetínském zámku a hvězdárně.

Vsetín ovládnou Templářské slavnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Oblíbená akce vzdává hold rytířům templářského řadu, kteří vlastnili vsetínské panství na přelomu 13. a 14. století a měli velký podíl na tehdejším významném rozvoji oblasti. Z období jejich panování také pochází vůbec první písemná zmínka o existenci Vsetína (rok 1306).

Program slavností startuje ve 14:00 hod. a jako obvykle proběhne na dvou scénách. Na prostranství před vsetínským zámkem budou bojovat šermířské skupiny Taranis, Corporal a Velenští zbrojnoši, zazní středověké písně v podání známé skupiny Devětsil, publikum pobaví kejklíř Pepa a vystoupí i kouzelník s živými hady. Příchozí se mohou těšit také na ukázky dobových řemesel, ochutnávku středověké kuchyně či setkání s ranhojičem. Chybět nebudou rytířské aktivity, kejklířský workshop a další. V areálu nedaleké hvězdárny si budete moci jako každý rok prohlédnout dravce ze záchranné ornitologické stanice v Hošťálkové, vyzkoušet své dovednosti na rytířském trenažeru nebo si zastřílet z luku na terč.

O vaše chuťové se opět postará vyhlášený mistr guláše Karel Jurčík, který slíbil několik druhů zvěřinového guláše a svou bezlepkovou specialitu – guláš hlívový. K mání ale bude i spousta dalších dobrot k jídlu a pití.

Záštitu nad 11. Templářskými slavnostmi převzali hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, starosta Vsetína Jiří Růžička a radní pro kulturu a školství Zlínského kraje Zuzana Fišerová. „Templářské slavnosti se za dobu svého konání staly akcí regionálního významu, na kterou přijíždějí lidé z širokého okolí. Já bych chtěla všechny co nejsrdečněji pozvat a organizátorům popřát, aby se tato krásná akce vydařila minimálně tak dobře, jako v uplynulých ročnících,“ vzkázala Fišerová.

Podrobný program a další informací najdete na stránkách ZDE nebo Facebooku ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…