Vsetín si připomněl výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka

06.03.2021 17:02

V komorním duchu si připomnělo vedení vsetínské radnice nadcházející 171. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Vsetín si připomněl výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Starosta Jiří Růžička s místostarosty Simonou Hlaváčovou, Tomášem Pifkou, Pavlem Bartoněm a radním Róbertem Telekym v pátek 5. března položili květiny a zapálili svíčky u busty prvního prezidenta na Palackého ulici.

Připomeňme, že pro Vsetín a jeho okolí byl T. G. M. výraznou, známou a oblíbenou osobností ještě před vznikem Československa. V roce 1907 totiž Masaryk kandidoval do říšského sněmu jako představitel České strany pokrokové za čtvrtý volební obvod českých měst na Moravě, do kterého patřilo také osm valašských měst, mezi nimi i Vsetín. Do našeho města zavítal během své volební kampaně hned několikrát.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

V květnu roku 1907 v užším kole voleb do říšského směnu Masaryk zvítězil, přičemž nejvíce hlasů získal právě ve Vsetíně, kde se svými příznivci oslavil úspěch v sále Dělnického domu (dnešní Besední dům). Masaryk navštěvoval Vsetín i po svém zvolení poslancem. Například v listopadu 1907 se zde uskutečnila veřejná schůze, na které objasnil Vsetíňanům momentální politickou situaci. Na dalším setkání s místními, v prosinci téhož roku, hovořil zase o starobním a invalidním pojištění.

Masaryk se v roce 1909 zasloužil o zřízení nového politického okresu Vsetín. Do té doby bylo Vsetínsko součástí valašskomeziříčského okresu. Do dalších voleb do říšského sněmu, které se se konaly v roce 1911, kandidoval T. G. M. ve stejném volebním obvodě. A opět zahájil sérii setkání s místními. Jedním z vrcholů kampaně byla červnová veřejná „předvolební debata“ v zahradní restauraci U Vychopňů v Jasenicích. Setkání se účastnil jak Masaryk, tak jeho protikadidát Nábělek. Každý z nich pronesl projev, poté došlo ke kultivované diskuzi.

T. G. Masaryk zvítězil 13. června 1911 v prvním kole voleb. Nejvíce hlasů získal opět ve Vsetíně. Ve své prezidentské funkci pak navštívil Masaryk Vsetín několikrát. Při jeho druhé prezidentské návštěvě v roce 1928 jej srdečně přivítala další mimořádná osobnost, starosta Josef Sousedík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…