Vyškov: Aquapark čeká komplexní oprava, přibydou i atrakce

27.06.2019 11:11

Navíc výměna technologie vodního hospodářství, nové technologie desinfekcí, instalace UV lamp, nové řídící a dávkovací automatiky, nová vstupní nerezová brodítka, oprava bazénových ochozů a zábradlí, výměn a povrchů, víc atrakcí, sadové úpravy. Jednoduše žádný polotovar. Radní a následně zastupitelé posvětili důkladnější rekonstrukci venkovního areálu Aquaparku Vyškov.

Vyškov: Aquapark čeká komplexní oprava, přibydou i atrakce
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Letos a příští rok plánovaná zásadní modernizace letního plaveckého areálu tak bude nakonec řešit podstatně víc položek. „Investiční záměr jsme se rozhodli rozšířit. Původní řešil novou nerezovou vanu vloženou do původní keramické a napojení venkovního bazénu na stávající potrubní rozvody i zachování vesměs původních technologií. Vzhledem ke stáří celého venkovního bazénu, souvisejících stavebních konstrukcí a bazénových technologií chceme po jednání s projektanty a provozovatelem, tedy Správou majetku města Vyškova, řešit celé území komplexně zejména s ohledem na plánovanou životnost celého zařízení. Pouze částečné zásahy by jen generovaly další a další náklady, tomu se chceme vyhnout,“ upozornil starosta Vyškova Karel Jurka.

Postupně docházelo k odkrytí dalších problémů. Při projekčních pracích odborníci mimo jiné zjistili, že se začínají propadat stropy technologických kanálů, které vedou v konstrukci bazénových ochozů. Rovněž všechny betonové konstrukce jsou výrazně degradované, jejich zabezpečení je nákladné. Projektanti dále nedoporučují využití stávajících potrubních rozvodů a technologií desinfek ce a dávkování chemií, a to zejména s ohledem na jejich stáří.  Jejich výměna by byla v pozdějších letech velmi složitá a finančně náročná. „Nechceme dělat žádný polotovar, ke kterému se budeme v dalších letech vracet a opakovaně venkovní areál rozkopávat. Pokud bychom další opravy dělali samostatně, stálo by nás to víc peněz. Bohužel se navíc za posledních několik málo let výrazně zvýšila cena materiálu a prací. Bazén jednoduše dosáhl hranice své životnosti. Některé technologické prvky jsou časovanou bombou. Každá technologie je nejsilnější podle nejslabšího článku. Taková je skutečnost a zastupitelé se nyní přiklonili ke komplexní opravě,“ popsal vyškovský místostarosta Roman Celý.

Stavebně-technický stav bazénu je velmi špatný. Na mnoha místech protéká, keramika odpadává. V nerezové vložce vznikne částečné příčné přepažení, počítá se jak s šestidráhovým pětadvacetimetrovým bazénem, tak dvěma padesátimetrovými dráhami. „Možnosti kondičního plavání tedy zachováváme, ale dnešní venkovní plavecké areály slouží především k odpočinku, a k tomu musíme přihlížet. Zbytek vany se tak promění v rekreační bazén s umístěním vodních atrakcí. V plánu jsou masážní trysky, houpací záliv, vodní chrliče, trubkové masážní lavice a pololehátka, vodní stěn a, velká skluzavka nebo vodní číše,“ vyjmenoval místostarosta Celý.

Co návštěvník neuvidí, ale půjde o významný a nákladný krok, je zásah do technologií. „Hygienické předpisy se neustále zpřísňují, investice tak bude směřovat i do venkovních technologií. Nebude dílčí, ale komplexní. Hovoříme o filtrech, cirkulačních čerpadlech, potrubních rozvodech, dávkovací automatice nebo okruzích desinfekce. A to jak pro venkovní bazén, tak i dětské brouzdaliště. Změn se d očkají i bazénové ochozy,“ připomněl ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík. Podle nového propočtu nákladů má tak zásadní rekonstrukce venkovního areálu stát 52 milionů korun včetně DPH.

Samotné práce začnou letos na podzim po skončení letní sezony. Před létem 2020 má být hotovo. Venkovní bazén vznikal v letech 1979 až 1982, o dva roky později prošel kolaudací. O jeho kompletní rekonstrukci se uvažovalo již v roce 2000 při rekonstrukci kryté části, nakonec však došlo pouze k dílčím úpravám technologií a zelených částí areálu. „Bazén funguje skoro čtyřicet let, takový rozsah zásahů je nezbytný. Chceme, aby byl aquapark i nadále konkurenceschopný. I dopad z hlediska propagace a atraktivity města bude značný. Vznikne moderní nadčasový areál, který nebude desítky let vyžadovat nějaké významné investice, dojde k zásadnímu prodloužení životnosti celého venk ovního areálu. Nezapomínejme ani na úsporu peněz při pravidelné údržbě a úspornosti provozu s ohledem na spotřebu vody a množství používané chemie,“ doplnil starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…