Vyškov: Bohatě nazdobená věž i rozšíření betlému nabídne letošní advent

14.11.2019 11:11

Vyrostl v areálu Základní školy Na Vyhlídce, brzy jej i krásu pestrých vánočních ozdob budou obdivovat zraky stovek Vyškovanů i návštěvníků města. Loňský vánoční smrk stříbrný vystřídá jedle stejnobarvá.

Vyškov: Bohatě nazdobená věž i rozšíření betlému nabídne letošní advent
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Dominantou Masarykova náměstí bude od noci na úterý 19. listopadu. Strážit ji budou kromě stávajících i nové postavy dřevěného betlému. Jeho autor, sochař a řezbář Tomiš Zedník, pro letošek chystá zastřešený most, osla s mužem, který zvíře vede, rybáře a myslivce.

Rozšiřovat betlém z lipového dřeva bude i v následujících třech letech. Záměr je postavený tak, aby umělec společně se svým otcem Bohumírem každý rok vytvořil jeho část. Představení nových postav a slavnostní rozsvěcení vánočního stromu se uskuteční tradičně první adventní neděli 1. prosince v 16 hodin. Jak už jsou Vyškované zvyklí, proběhne postupné rozsvěcení výzdoby náměstí i samotného stromu. Jehličnan bude zdobit centrum města minimálně do Tří králů.

Advent se blíží

Letos rozsvěcení doprovodí vystoupení Dětského pěveckého sboru Motýlek. Ve stejný den se Vyškované mohou těšit na tradiční promítání v kině Sokolský dům, které pořádá Asociace Paprsek. Pekelné téma zůstane, loňské Čertoviny vystřídá Čertí brko. Pohádka poběží v časech 10, 14 a 17 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje ke zdravotně postiženým. Obdobným směrem budou pomáhat i obsahy kasiček pod vánočním stromem. Umístí je tam právě Asociace Paprs ek a také PIAFA Vyškov.

V druhé polovině listopadu nicméně nebudou pracovníci společnosti VYTEZA zdobit pouze vánoční jedli, ale i centrum města. „Pozitivních reakcí, zejména na nasvícenou radniční věž, je vždy ze strany veřejnosti opravdu hodně. Na Vyškovany čeká v tomto směru několik překvapení a novinek, v případě věže nevyjímaje. Zvykli si n a nazdobené listnaté stromy na náměstí i na ozdoby na lampách veřejného osvětlení. Pro letošek je potěšíme dalšími ozdobenými stromy ve spodní části náměstí, u kamenné tržnice, v Sušilově ulici nebo v okolí Knihovny Karla Dvořáčka,“ vyjmenoval vyškovský místostarosta Roman Celý.

Navodit příjemnou předvánoční atmosfér u tak pomůže dalších osm nazdobených dřevin i doplnění tří stran ciferníku věžních hodin. Rozšíření vánoční výzdoby stálo celkem bezmála 670 tisíc korun včetně DPH.

Obměny se dočkaly také zastřešené prodejní stánky. Osmnáct kusů, které město kupovalo v roce 2011, dosloužilo. Město pořídilo patnáct nových stánků o velikosti 3 krát 2 metry, u kterých se demontuje střecha a zadní díl, ostatní části se složí a demontované díly se zasunou do volného prostoru. „Zjednoduší se tak manipulace a sníží se požadavky na prostor pro skladování. Stánky, které stály téměř 713 tisíc korun včetně DPH, jsou vyrobené z borovice,“ zmínil místostarosta Vyškova Josef Kachlík.

Premiéru si odbydou právě na vánočních trzích, které budou v letošním roce na Masarykově náměstí probíhat od pondělí 9. do neděle 22. prosince, nově tedy i o víkendech. „Aby byly trhy ještě lákavější a přitažlivější nejen svým programem, ale celkovým vzhledem, bylo nutné nové stánky pořídit. Po dobu adventu budou vánočně nazdobené,“ doplnil místostarosta Kachlík s tím, že podrobný doprovodný program trhů budou mít lidé včas k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…