Vyškov: Do města míří na týden digitální pojízdná laboratoř

01.02.2020 18:01

Speciálně upravený návěs, vybavený laserovou řezačkou, 3D tiskárnami, robotickým ramenem, řezacím plotrem a dalšími pro mnohé futuristickými přístroji přijede na vyškovské Masarykovo náměstí. FabLab Experience potěší především školáky.

Vyškov: Do města míří na týden digitální pojízdná laboratoř
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

První otevřená digitální dílna pro veřejnost (FabLab Brno) funguje bezmála dva roky v brněnském sídle JIC (Jihomoravské inovační centrum). Za tu dobu se v ní vystřídala třicítka škol převážně z  moravské metropole. Zájem o prohlídky a workshopy byl ovšem natolik velký, že vyrostla varianta na kolech. Vznikl FabLab Experience, který za žáky a studenty přímo vyjíždí. Služba je zdarma. Kamion s návěsem o výměře přibližně 44 m2 má zázemí pro dva lektory a moderní vybavení.

FabLab je zkratka Fabrication Laboratory neboli výrobní laboratoř. Označuje místo vybavené počítačově řízenými stroji, které jsou schopné zhotovit širokou škálu výrobků. Pojízdná laboratoř bude stát ve Vyškově v týdnu od pondělí 3. do pátku 7. února. Určená je pro předem přihlášené osmé a deváté ročníky základních škol, od pondělí do pátku kromě čtvrtku se pak mezi 16. a 18. hodinou do speciálně upraveného návěsu může podívat i široká veřejnost.

Jižní Morava je region silný ve strojírenství, IT i technických oborech. Pojízdná laboratoř má inspirovat a podporovat v mladých lidech zájem o technické a přírodovědné obo ry. Možnost navštívit kamion plný digitálních výrobních technologií využije například i Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Vyškov. „Nabídku jsme dostali a rádi se půjdeme podívat. Zejména pro strojaře nebo stavbaře to bude určitě zajímavá zkušenost, nové technologie ale budou zajímat i další studenty naší školy,“ zmínil její ředitel Petr Hájek.

Interaktivní kamion do Vyškova přijede v rámci aktivit spolupráce projektu MAP II (realizátor MAS Vyškovsko), do kterého je zapojených celkem 46 škol z Vyškovska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…