Vyškov: Hasiči dál kličkují mezi špatně zaparkovanými auty

11.02.2019 16:02

Štědrý večer. Chvíle klidu a odpočinku s těmi nejbližšími. Jenže právě v pondělí 24. prosince ve večerních hodinách došlo na Sídlišti Osvobození k zahoření adventního věnce. Na místo vyrazila jednotka profesionálních hasičů. Především kvůli neukázněnosti řidičů, kteří zaparkovali svá auta na místech, kde nebyla zachovaná zákonem stanovená průjezdnost 6 metrů, se ovšem hasičská technika nemohla dostat k budově, kde k nepříjemné události došlo.

Vyškov: Hasiči dál kličkují mezi špatně zaparkovanými auty
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Přitom každé zdržení může být pro zásah zásadní. „Bohužel to nebylo nic výjimečného. Na Sídlišti Osvobození se jedná denně o desítky aut. Mnozí svým až bezohledným chováním brání průjezdu nejen hasičům, ale i zdravotníkům a dalším složkám integrovaného záchranného systému. Jsou úseky, kde s obtížemi kvůli špatnému parkování projede i osobní auto,“ upozornil velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Záchranné složky se tak musí dennodenně potýkat s bezohledným parkováním, nerespektováním zákazů stání a zastavení, přehlížením nástupních ploch pro požární techniku a řadou dalších nešvarů. „Jelikož je bezpečnost lidí přednější  pohodlnosti některých řidičů, bude se městská policie na dodržování zákonem stanovené průjezdnosti výrazněji zaměřovat,“ zdůraznil starosta Vyškova Karel Jurka. Právě od začátku letošního roku do 10. února řešili strážníci v lokalitě na 230 přestupků.

Jedním dechem starosta dodává, že si vedení radnice uvědomuje, že jsou, co se kapacit týká, některé lokality ve městě, a to především sídliště, na hraně únosnosti. „V době, kdy sídliště vznikala, nikdo nepočítal s tím, že téměř každý dospělý člen rodiny bude mít jedno osobní auto. Chápeme problémy v těchto lokalitách, které se statickou dopravou souvisí, ale nemůžeme ohrožovat lidské zdraví a životy,“ sdělil vyškovský starosta.

Kritická místa hodlá řešit. „Jednáme z hlediska územního plánu o otázkách výkupu pozemků, debatujeme nad parkovacími domy. Ale obyvatelé města musejí chápat nás, že musíme zajistit ochranu zdraví a majetku. Chceme přivést řidiče k větší zodpovědnosti. Byl jsem mnohokrát svědkem toho, že u Dukly nebo u Moravanu parkovací místa i ve večerních hodinách byla a nebylo jich málo,“ připomněl starosta Jurka. Velitel Sedláček poznamenal, že hasiči si ve spolupráci se státní a městskou policií v polovině ledna vyzkoušeli, nakolik jsou ulice v sídlišti průjezdné.

Ze strany města se v žádném případě nejedná o šikanu řidičů, nýbrž o nutný krok. „Apelujeme na všechny řidiče, aby vždy když parkují, přemýšleli nad tím, že i oni se mohou kdykoliv dostat do svízelné situace a budou potřebovat pomoc v co nejkratší době,“ vyzval velitel Sedláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…