Vyškov: Křečkovický památník připomíná minulost i osobnosti města

24.11.2020 12:03

Před pěti lety vznikl u říčky Hané, za areálem Základní školy Tyršova, Mlynářský památník. Jeho autor a jeden z potomků mlynářských rodů ve Vyškově – Alois Kleveta – už tehdy doufal, že se mu podobných památníků podaří po Vyškově zbudovat víc a jejich propojením vytvoří malou naučnou stezku městem.

Vyškov: Křečkovický památník připomíná minulost i osobnosti města
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Druhý památník, který vznikl stejně jako první za finančního přispění města Vyškov, se objevil před pár dny a je věnovaný Křečkovicím. Památník má podobu naučného panelu, na kterém Alois Kleveta připomíná důležité reálie a významné rodáky Křečkovic. „Jde především o Miroslavu Dorazilovou a Jana Lenfelda, ale také o Trávnický a Křečkovický mlýn i bývalé shromaždiště lidu u dvou lip,“ vyjmenovává autor památníku obsah textu, fotografií a map uvedených na panelu.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Právě u křížku pod dvěma lípami, na konci městské zástavby Křečkovic a začátku polí, měl památník původně stát. „To místo je důležité tím, že se tam v roce 1897 uskutečnila velká lidová manifestace, které se zúčastnil tehdejší křečkovický starosta František Jáchymek i jeho nástupce Jan Hrozek,“ zmiňuje Kleveta jedno z míst, které bude na informační ceduli uvedeno.

Ta nakonec nebude stát na malebném místě u polní cesty, kde jí překáží vedení vysokého napětí, ale v městské zástavbě, na začátku ulice Joklova, blízko říčky Hané. „Na tomto stanovišti bude památník blíž lidem a třeba se postupně stane místem oddechu a příjemného zastavení podobně jako mlynářský památník,“ doufá iniciátor celé akce a jako další místo, na kterém by mohl v budoucnosti vyrůst třetí památník, zmiňuje Brňany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …