Vyškov: Město letos nabídne nové schránky na pohřební urny

27.03.2019 13:45

V roce 2014 první, o rok později druhá, letos se chystá další etapa. Urny s popelem zemřelých získají na vyškovském hřbitově další místa k uložení. Investiční záměr, který počítá s rozšířením počtu kolumbárií, schválili vyškovští radní. V současnosti je totiž kapacita naplněná a správa hřbitova eviduje stále vyšší počet nových zájemců.

Vyškov: Město letos nabídne nové schránky na pohřební urny
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Dočkají se v polovině letošního roku. „Chceme požadavky pozůstalých uspokojit. Obecně v Česku platí, že zájem o klasické hroby klesá, pozůstalí chtějí místa v kolumbáriích. Rozšíření je tedy logickým krokem. Stavba pro ukládání pohřebních uren počítá se 104 schránkami v provedení s kamennou žulovou deskou včetně oplechování. Stejně jako v předchozích případech půjde o důstojný prostor,“ nastínil investici místostarosta města Roman Celý.

V rámci třetí etapy dojde rovněž k rozšíření veřejného osvětlení, osazení laviček a odpadkových košů. Město počítá i s úpravou zeleně.

Hřbitov ve Vyškově prošel v minulých letech rozsáhlou rekonstrukcí. „V roce 2014 došlo mimo jiné k výstavbě 12 urnových stěn a celkově 92 kójí pro uložení uren i rozšíření rozptylové loučky, o rok později se nabídka rozšířila o dalších 124 schránek. Zaplnily se velmi rychle, nyní tak uspokojíme další zájem obyvatel města,“ prohlásil vedoucí odboru místního hospodářství městského úřadu Josef Táborský. Práce by mohly po výběru zhotovitele začít v květnu. Vůbec první kolumbária vznikla ve spodní části hřbitova už v roce 2006. Tehdy poskytla prostor pro 92 uren.

Ukládání ostatků do kolumbárií je rozšířené a oblíbené po celé Evropě. Díky husté síti krematorií také v Česku zpopelňování výrazně převažuje nad jinými způsoby pohřbívání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…