Vyškov: Nová okna, učebny i toalety. Město rozdělilo do škol miliony

11.10.2020 9:40

K prasknutí vadného potrubí a drobnému zaplavení sklepních prostor vodou došlo v minulosti hned několikrát. I proto chtělo vedení Mateřské školy Šikulka nechat provést komplexní opravu potrubí v příštím roce. Jarní únik a zatečení do stěn v úklidové místnosti, skladu prádla, šatny či kotelny ovšem nutnost oprav urychlily.

Vyškov: Nová okna, učebny i toalety. Město rozdělilo do škol miliony
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Odborná firma pak na základě kamerového průzkumu vyhodnotila v některých místech jako havarijní i stav ležaté kanalizace. Dílčí opravy tak nadále neměly smysl. Práce zajistila firma Radek Soural, vyšly na 558 tisíc korun včetně DPH. Došlo k vybourání a demontáži veškerého stávajícího vodovodního a kanalizačního potrubí, výměně a potřebnému stavebnímu zapravení včetně dodávky dlažeb a obkladů. „Opravy dál nešlo řešit lokálním způsobem, stav vodovodního a kanalizačního potrubí v celém sklepním prostoru byl velmi špatný. Zabránili jsme dalším podobným haváriím,“ zmínila ředitelka školky Milena Moravcová s tím, že původní vodovodní a kanalizační potrubí pocházelo už z roku 1956.

Ačkoliv původně neplánovanou, zdaleka nešlo o jedinou investiční akci v případě vyškovských školek a škol. Letní měsíce tradičně patří nejrůznějším opravám a vylepšením za miliony korun. Mnohé investice skončily v průběhu září.

Problémy s vodou měli také v Mateřské škole Havlíčkova. Před lety řešili její prosakování ve zdi v umývárně dětí. Sociální zařízení pochází z roku 1990, rozvody byly původní, hrozily tak další problémy. Oprava sociálního zařízení pro děti a zaměstnance včetně elektroinstalace vyšla na 585 tisíc korun. Jednalo se o první etapu, práce měla na starosti firma RAMI CZ. Děti nově těší velmi barevné sociální zázemí. „Zásahy se týkaly dvou sociálních zařízení dětí a jednoho pro dospělé a byly komplexní: oprava rozvodů, výměna obkladů, dlažby, umyvadel, baterií, toalet, svítidel a vypínačů či malířské práce. Nechyběla montáž nové elektroinstalace měděnými kabely,“ vyjmenovala ředitelka mateřinky Markéta Medgyesyová.

V Mateřské škole Sochorova zase v uplynulých týdnech proběhla oprava vstupních branek, brány a oplocení před budovou mateřinky. Docházelo k pružení materiálu a problémům se zavíráním a zamykáním objektu školní zahrady. Práce pomohly rovněž s estetickou stránkou budovy. Za zhruba 470 tisíc korun je zajistila WAGNER stavební spol.

V průběhu léta postupně „hnědla“ okna na Základní škole Nádražní. Vedení organizace přistoupilo k druhé ze tří etap výměny 229 kusů bílých oken, nově jsou hnědého zbarvení. Část loňského záměru škola po dohodě s městem přesunula na letošek, nakonec v létě došlo k výměně 116 kusů dřevěných oken přibližně za 4,5 milionu korun. Netěsnící okna se rosí, rámy jsou na mnoha místech prohnuté, drží se na nich voda. Zbývajících 98 kusů oken je v plánu vyměnit v třetí etapě příští rok.

To prozatím první etapu úspěšně završili v Mateřské škole Opatovice a Rychtářov. Objekt v Rychtářově bojuje s vlhkostí, poškozený má obvodový plášť. „Školku trápily nevhodně provedené okapové chodníky, které měly negativní vliv na statiku budovy. Bylo žádoucí snížit zemní vlhkost, zároveň se tím podaří mimo jiné snížit i náklady na topení,“ připomněla místostarostka Vyškova Karin Šulcová. První etapu zajistila firma PILUŠASTAV, cena překročila 880 tisíc korun.

Místostarostka zdůraznila, že město Vyškov letos ze svého rozpočtu investovalo do mateřských a základních škol miliony korun. Po výběrových řízeních celková suma dosahuje téměř 14 milionů korun. „Investice do vzdělávání a vylepšování školního prostředí jsou pro nás velmi důležité. Do jednotlivých akcí směřují velké peníze, postupně už monitorujeme potřeby jednotlivých škol a chystáme projekty na příští rok. Část z letošních investic jde přímo z rozpočtu města, část pak hradí školy ze svých investičních fondů,“ doplnila místostarostka Šulcová.

Někde pak významně pomáhají dotace. Například Základní škole Purkyňova se podařilo získat z programu Evropské unie IROP 3 miliony a 325 tisíc korun. Peníze zamířily do obnovy učeben informatiky a cvičné kuchyňky a do vybudování jazykové učebny. Součástí investice je rovněž pořízení schodolezu pro postižené žáky, zkvalitnění parametrů bezdrátové wifi sítě a vytvoření menší odpočinkové zóny se zelení v areálu školy.

V případě učebny informatiky došlo především k nákupu třiceti počítačů, cvičná kuchyňka se pak dočkala kompletní obnovy včetně výměny kuchyňských linek a spotřebičů. „Významné zkvalitnění výuky si pak slibujeme od vybudování jazykové učebny, která nám scházela. V jejím případě se bavíme o třiceti pracovištích pro žáky a jednom pro učitele, kterému nechybí mimo jiné ovládací panel pro komunikaci se žáky. Kvůli odstoupení vítězné firmy z výběrového řízení se investice mírně pozdržela, v průběhu září nicméně montáž odborných učeben skončila,“ ujistil ředitel základní školy Luděk Höfer.

Některé z dalších letošních investic:

  • MŠ Hraničky – oprava ploch okolo pískovišť včetně zastínění (zhruba za 470 tisíc)
  • MŠ Jarní – oprava obložení a podlahových krytin na schodišti (zhruba za 245 tisíc)
  • ZŠ a MŠ Letní pole – instalace podhledů včetně LED osvětlení ve třech učebnách (přibližně za 230 tisíc)
  • ZŠ Purkyňova – vytvoření manipulační a odstavné plochy v areálu školy (asi za 490 tisíc)
  • ZŠ Purkyňova – druhá ze tří etap montáže slunolamů (přibližně za 750 tisíc)
  • ZŠ Morávkova – pořízení nízkoemisních hořáků (zhruba za 260 tisíc)
  • ZŠ Nádražní – nákup nových tabletů (asi za 210 tisíc)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…