Vyškov: Nová okna, učebny i toalety. Město rozdělilo do škol miliony

11.10.2020 9:40

K prasknutí vadného potrubí a drobnému zaplavení sklepních prostor vodou došlo v minulosti hned několikrát. I proto chtělo vedení Mateřské školy Šikulka nechat provést komplexní opravu potrubí v příštím roce. Jarní únik a zatečení do stěn v úklidové místnosti, skladu prádla, šatny či kotelny ovšem nutnost oprav urychlily.

Vyškov: Nová okna, učebny i toalety. Město rozdělilo do škol miliony
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Odborná firma pak na základě kamerového průzkumu vyhodnotila v některých místech jako havarijní i stav ležaté kanalizace. Dílčí opravy tak nadále neměly smysl. Práce zajistila firma Radek Soural, vyšly na 558 tisíc korun včetně DPH. Došlo k vybourání a demontáži veškerého stávajícího vodovodního a kanalizačního potrubí, výměně a potřebnému stavebnímu zapravení včetně dodávky dlažeb a obkladů. „Opravy dál nešlo řešit lokálním způsobem, stav vodovodního a kanalizačního potrubí v celém sklepním prostoru byl velmi špatný. Zabránili jsme dalším podobným haváriím,“ zmínila ředitelka školky Milena Moravcová s tím, že původní vodovodní a kanalizační potrubí pocházelo už z roku 1956.

Ačkoliv původně neplánovanou, zdaleka nešlo o jedinou investiční akci v případě vyškovských školek a škol. Letní měsíce tradičně patří nejrůznějším opravám a vylepšením za miliony korun. Mnohé investice skončily v průběhu září.

Problémy s vodou měli také v Mateřské škole Havlíčkova. Před lety řešili její prosakování ve zdi v umývárně dětí. Sociální zařízení pochází z roku 1990, rozvody byly původní, hrozily tak další problémy. Oprava sociálního zařízení pro děti a zaměstnance včetně elektroinstalace vyšla na 585 tisíc korun. Jednalo se o první etapu, práce měla na starosti firma RAMI CZ. Děti nově těší velmi barevné sociální zázemí. „Zásahy se týkaly dvou sociálních zařízení dětí a jednoho pro dospělé a byly komplexní: oprava rozvodů, výměna obkladů, dlažby, umyvadel, baterií, toalet, svítidel a vypínačů či malířské práce. Nechyběla montáž nové elektroinstalace měděnými kabely,“ vyjmenovala ředitelka mateřinky Markéta Medgyesyová.

V Mateřské škole Sochorova zase v uplynulých týdnech proběhla oprava vstupních branek, brány a oplocení před budovou mateřinky. Docházelo k pružení materiálu a problémům se zavíráním a zamykáním objektu školní zahrady. Práce pomohly rovněž s estetickou stránkou budovy. Za zhruba 470 tisíc korun je zajistila WAGNER stavební spol.

V průběhu léta postupně „hnědla“ okna na Základní škole Nádražní. Vedení organizace přistoupilo k druhé ze tří etap výměny 229 kusů bílých oken, nově jsou hnědého zbarvení. Část loňského záměru škola po dohodě s městem přesunula na letošek, nakonec v létě došlo k výměně 116 kusů dřevěných oken přibližně za 4,5 milionu korun. Netěsnící okna se rosí, rámy jsou na mnoha místech prohnuté, drží se na nich voda. Zbývajících 98 kusů oken je v plánu vyměnit v třetí etapě příští rok.

To prozatím první etapu úspěšně završili v Mateřské škole Opatovice a Rychtářov. Objekt v Rychtářově bojuje s vlhkostí, poškozený má obvodový plášť. „Školku trápily nevhodně provedené okapové chodníky, které měly negativní vliv na statiku budovy. Bylo žádoucí snížit zemní vlhkost, zároveň se tím podaří mimo jiné snížit i náklady na topení,“ připomněla místostarostka Vyškova Karin Šulcová. První etapu zajistila firma PILUŠASTAV, cena překročila 880 tisíc korun.

Místostarostka zdůraznila, že město Vyškov letos ze svého rozpočtu investovalo do mateřských a základních škol miliony korun. Po výběrových řízeních celková suma dosahuje téměř 14 milionů korun. „Investice do vzdělávání a vylepšování školního prostředí jsou pro nás velmi důležité. Do jednotlivých akcí směřují velké peníze, postupně už monitorujeme potřeby jednotlivých škol a chystáme projekty na příští rok. Část z letošních investic jde přímo z rozpočtu města, část pak hradí školy ze svých investičních fondů,“ doplnila místostarostka Šulcová.

Někde pak významně pomáhají dotace. Například Základní škole Purkyňova se podařilo získat z programu Evropské unie IROP 3 miliony a 325 tisíc korun. Peníze zamířily do obnovy učeben informatiky a cvičné kuchyňky a do vybudování jazykové učebny. Součástí investice je rovněž pořízení schodolezu pro postižené žáky, zkvalitnění parametrů bezdrátové wifi sítě a vytvoření menší odpočinkové zóny se zelení v areálu školy.

V případě učebny informatiky došlo především k nákupu třiceti počítačů, cvičná kuchyňka se pak dočkala kompletní obnovy včetně výměny kuchyňských linek a spotřebičů. „Významné zkvalitnění výuky si pak slibujeme od vybudování jazykové učebny, která nám scházela. V jejím případě se bavíme o třiceti pracovištích pro žáky a jednom pro učitele, kterému nechybí mimo jiné ovládací panel pro komunikaci se žáky. Kvůli odstoupení vítězné firmy z výběrového řízení se investice mírně pozdržela, v průběhu září nicméně montáž odborných učeben skončila,“ ujistil ředitel základní školy Luděk Höfer.

Některé z dalších letošních investic:

  • MŠ Hraničky – oprava ploch okolo pískovišť včetně zastínění (zhruba za 470 tisíc)
  • MŠ Jarní – oprava obložení a podlahových krytin na schodišti (zhruba za 245 tisíc)
  • ZŠ a MŠ Letní pole – instalace podhledů včetně LED osvětlení ve třech učebnách (přibližně za 230 tisíc)
  • ZŠ Purkyňova – vytvoření manipulační a odstavné plochy v areálu školy (asi za 490 tisíc)
  • ZŠ Purkyňova – druhá ze tří etap montáže slunolamů (přibližně za 750 tisíc)
  • ZŠ Morávkova – pořízení nízkoemisních hořáků (zhruba za 260 tisíc)
  • ZŠ Nádražní – nákup nových tabletů (asi za 210 tisíc)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…