Vyškov: Profesionální hasiči dostali od města seskokovou matraci

10.09.2018 19:09

Zachytí pád osoby z až pětadvacetimetrové výšky a to v situacích, kdy se hasiči nemohou dostat k ohroženému vnitřkem budovy, ani z vnější strany pomocí záchranného koše z automobilového žebříku. Záchrannou nafukovací matraci mají nově na stanici profesionálních hasičů ve Vyškově.

Vyškov: Profesionální hasiči dostali od města seskokovou matraci
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Symbolicky ji v pátek 7. září předal starosta města Vyškova Karel Goldemund krajskému řediteli HZS Jihomoravského kraje Jiřímu Pelikánovi. Město totiž matraci individuální dotací zaplatilo. „Umístěná je ve složeném stavu v nástavbě automobilového žebříku na stanici Vyškov. Její nafouknutí trvá asi 50 vteřin a k její manipulaci jsou potřeba čtyři hasiči. V nafouknutém stavu má rozměry 4,6 x 4,6 metru, vysoká je skoro dva a půl metru, váží 81 kilogramů. Cena záchranné matrace činila bezmála 300 tisíc korun,“ vyjmenoval ředitel územního odboru Vyškov Václav Kovář.

Její životnost je 15 let. „Seskoková matrace je prostředek určený pro nejkrajnější možnost záchrany lidí z výšek, ať už se jedná o požár výškové budovy nebo třeba vyhrožování sebevraždou. Na jednu stranu nás těší, že ji ve Vyškově máme, na druhou si všichni přejeme, aby ji profesionální hasiči nikdy nemuseli využít,“ naznačil starosta Goldemund.

Vyškov je tak po Brnu druhým městem v Jihomoravském kraji, které tímto speciálním záchranným prostředkem disponuje. „Díky podpoře města Vyškova máme v případě mimořádné události další možnost účinné záchrany životů obyvatel našeho města z výškových budov v případě požárů nebo jiných mimořádných událostí,“ ocenil ředitel Kovář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…