Vyškov: Radní odpustili měsíční nájemné, prodloužili i splatnost poplatků

28.04.2020 15:07

Vedení města v průběhu uplynulých týdnů několikrát jednalo a ladilo, jakými kroky na lokální úrovni ulehčit Vyškovanům. Rada města tak například schválila prominutí nájemného subjektům podnikajícím v nebytových městských prostorách. Reagovala tak na opatření Vlády České republiky v souvislosti s koronavirovou nákazou.

Vyškov: Radní odpustili měsíční nájemné, prodloužili i splatnost poplatků
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

„Všichni jsme sledovali vládní kroky a vnímali uzavření obchodů, samozřejmě s výjimkou prodejen potravin, drogerií nebo lékáren. A následně jejich uvolňování. Vládní opatření se pochopitelně dotklo i našich živnostníků, kteří podnikají v prostorách ve vlastnictví města Vyškova v pronájmu. Jedná se o 18 případů. Rada rozhodla o odpuštění nájemného za měsíc duben,“ informoval místostarosta města Roman Celý. Odpuštění celkově vychází na přibližně 103 tisíc korun.

U měsíčních plateb radní zároveň posunuli u května a června splatnost nájemného o 90 dní, živnostníci, kteří platí čtvrtletně, mají platbu nájemného rovněž prodlouženou o 90 dní. „Prominutím a posunutím nájemného reagujeme na negativní dopady nouzového stavu na podnikatelskou sféru. Kde budeme moci vyjít vstříc, tam určitě i v budoucnu vyjdeme. Někdo může namítnout, že ne všichni mají to štěstí a podnikají v městských prostorách. Domníváme se, že podobně by se k dané situaci měli postavit i soukromníci a živnostníkům upravit nájemné, když řadu týdnů nevydělávají,“ vyzval starosta Vyškova Karel Jurka.

S ohledem na nouzový stav radní zároveň na své schůzi schválili prodloužení splatnosti jednotlivých místních poplatků  o tři měsíce. Poplatek za sběr komunálního odpadu je tak splatný jednorázově do 31. července, poplatek ze psů pak musí lidé zaplatit nejpozději do 31. srpna. „Řada lidí využívá službu SIPO nebo převod z bankovního účtu, jiní však poplatky hradí v hotovosti či platební kartou na pokladně městského úřadu. S ohledem na omezení provozu to však nebylo možné, proto jsme Vyškovanům vyšli vstříc. Museli jsme krizově rozhodnout, prodloužení splatnosti nicméně musí posvětit zastupitelé, protože obecně závaznou vyhlášku může změnit pouze zastupitelstvo. Jsem přesvědčený, že v tom bude zajedno,“ prohlásil starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…