Vyškov: Školy se čím dál víc zapojují do evropských projektů

21.04.2019 12:47

Náročná profese, která vyžaduje velké pracovní nasazení, odolnost, talent a motivaci neustále se zlepšovat. Učitelé nikdy neměli na růžích ustláno. Doba se rychle mění, nároky se zvyšují. Vyškovské základní školy se tak například snaží neustále posilovat úroveň jazykového vzdělávání. Zapojují se do projektů financovaných z cizích zdrojů. Například Základní škola Purkyňova v rámci programu ERASMUS+.

Vyškov: Školy se čím dál víc zapojují do evropských projektů
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Školu ani zřizovatele, tedy město Vyškov, tak nestojí nic. „Cílem je umožnit našim pedagogům účast v jazykových nebo metodických kurzech v anglicky mluvících zemích. Jelikož učitelé prvního stupně si učí angličtinu ve svých kmenových třídách sami, chceme je podpořit v dalším jazykovém vzdělávání. Cítíme také potřebu pokračovat ve využívání moderních metod výuky jazyka i na druhém stupni. Dopad projektu pak logicky přechází i na samotné žáky, nároky na znalosti jazyků pochopitelně rostou,“ popsal ředitel Základní školy Purkyňova Luděk Höfer.

Výuka začne v malých skupinkách přímo na škole, pokračovat bude spoluprací s externistou, který bude pedagogy vzdělávat pomocí moderních metod, v létě 2020 pak učitelé vyrazí na samotné jazykové a metodické kurzy do zahraničí. Celkový objem akce přesahuje 1,6 milionu korun.

Základní škola Nádražní rovněž využívá evropské vzdělávací programy. Po projektu, který vzdělával pedagogy, začíná s dvouletým programem, který umožňuje zapojit i žáky. Školy ze čtyř evropských států mají mimo jiné organizovat společné sportovní aktivity. „Pochopitelně se do podobných projektů zapojují i další vyškovské mateřské a základní školy. Jde o mimorozpočtové prostředky především z evropských zdrojů, ale i z vnitrostátních grantů. Neinvestiční dotace představují důležitou pomoc. Aktuálně hovoříme o zhruba 6,5 milionech korun,“ vypočítala místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

V případě mateřských škol nebylo podle ní pravidlem, aby o neinvestiční dotace žádaly. „Peníze směřují na personální podporu, rozvoj informačních technologií, vzdělávání pedagogů i další aktivity. Míra podpory je opět stoprocentní, k různým projektům se aktuálně připojují školky Palánek, Puškinova a Šikulka,“ sdělila místostarostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…