Vyškov: Školy zatraktivňují pro děti svá hřiště i zahrady

15.05.2019 16:59

Povrch pískového hřiště nahradí umělým povrchem, zajistí odvod dešťové vody, prostor zabezpečí oplocením. V areálu Základní školy Morávkova se víceúčelová plocha skládá z antukového, travnatého a pískového hřiště.

Vyškov: Školy zatraktivňují pro děti svá hřiště i zahrady
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Právě poslední zmiňované projde v následujících týdnech rekonstrukcí. Od investice za bezmála 1,4 milionu korun včetně DPH si vedení školy slibuje rozšíření sportovních aktivit žáků.

A právě v modernizaci a zatraktivnění sportovních a volnočasových areálů jednotlivých vyškovských škol a školek mnohé letošní investice spočívají. Letní měsíce tak tradičně patří nejrůznějším opravám a vylepšením.

Dodavatele prací má už i plánovaná rekonstrukce školního pískového hřiště v Základní škole Purkyňova. Investice vyjde na zhruba 3 miliony a 570 tisíc korun včetně DPH. „Hřiště už neodpovídalo současným požadavkům. Je hodně prašné a jeho terén nerovný. Práce spočívají mimo jiné v položení umělé trávy druhé generace, která umožňuje hrát hlavně míčové sporty, má výborné odrazové a skluzové vlastnosti i vynikající vodopropustnost,“ zmínil ředitel školy Luděk Höfer.

Na každodenní pobyt venku, rozvoj pohybových aktivit a aktivní od počinek myslí i jinde. Například vedení Mateřské školy Opatovice chystá doplnit školní zahradu o herní prvky. Ty stávající už nedostačují pro dvě třídy dětí, dočkat se tak mají skluzavky s tunelem, domečků i prolézačky. Pouze menší skluzavku mají v Mateřské škole Rychtářov. Nová multifunkční plocha nabídne několik nových barevných prvků včetně lanové pyramidy nebo houpadel. Vedení Mateřské školy Puškinova zase připravilo rozšíření dlážděných ploch v areálu, které učitelky využívají při cvičení a hrách s dětmi.

Mateřskou školu Sochorova naopak trápí orientace zahrady na jih, takže na pískoviště často praží slunce. „Stromy, které stín částečně poskytovaly, v důsledku velk ých veder v uplynulých letech odumřely. Je tedy nutné vytvořit posuvné zastínění dvou pískovišť,“ popsala ředitelka Milada Pazderová.

Zastínění se osvědčilo i v případě Mateřské školy Jarní. Letos proto chtějí dát sluneční a krycí plachtu také na druhé pískoviště. Zabudování slunečních a zakrývacích plachet, které ochrání děti před sluncem i písek před znečišťováním, chystá rovněž vedení Mateřské školy Hraničky. Organizace navíc naplánovala opravu zpevněných ploch okolo pískovišť i odstranění částečně rozdrolené a nerovné původní betonové dlažby, kterou nahradí tráva. Stavební zásahy jsou nicméně rozdělené na dvě etapy: letos a v příštím roce. Hned na tři etapy je pak rozplánovan á výměna 229 kusů oken na Základní škole Nádražní. První z nich počítá s výměnou dřevěných špaletových oken nárožního štítu.

Školy chystají investice

Multifunkční konvektomaty, které zefektivní vaření i zkrátí přípravu jídel ve školních kuchyních, pořizují v mateřinkách Jarní, Puškinova a Sochorova i na Základní škole Tyršova. V té pokračuje i velká investice rozdělená do několika etap nazvaná Rozvoj klíčových kompetencí. Rozpočet projektu financovaného zejména z Integrovaného regionálního operačního programu přesahuje 13 milionů korun. Týká se mimo jiné investic do odborných učeben či IT vybavení.

První ze dvou etap oprav zídky a oplocení celého areálu naplánovali v Mateřské škole Dědická. Zídka, na které je upevněno oplocení, se totiž drolí a bortí. Otlučení a oškrabání zvětralého zdiva i dozdění chybějících částí plotové zídky včetně oprav vstupních branek připravila také Mateřská škola Šikulka. „Požadavků ze strany našich příspěvkových organizací je velké množství. Jsem ráda, že postupně podmínky na našich školách vylepšujeme. Zatím se nám nasčítaly akce, na které jde z rozpočtu města bezmála osmnáct milionů korun včetně předfinancování akcí, které budou podpořené dotacemi,“ poznamenala místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Zmínila, že jednotlivé organizace zároveň plánují v letošním roce zapojit do financování akcí své fondy. „Jsou v objemu takřka osmi milionů s tím, že řadu menších oprav a údržbu majetku budou hradit také ze svých provozních rozpočtů. Sam ozřejmě v dalších týdnech očekáváme další změny v rozpočtech, protože budeme znát skutečně vysoutěžené ceny i zpřesněné výše poskytnutých dotací. Navíc ještě nejsme u konce, další záměry přibývají,“ připomněla místostarostka Šulcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…