Vyškov: Společnost Respono nikdy nezaujímá politické postoje

18.03.2023 19:09 | Tisková zpráva

Prohlášení společnosti Respono, a. s.

Vyškov: Společnost Respono nikdy nezaujímá politické postoje
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Společnost RESPONO, a.s., IČ 49435612, se sídlem Cukrovarská 486/16, Vyškov-Město, 682 01 Vyškov (dále jen „RESPONO“), je akciovou společností, která byla založena v r. 1993 za účelem poskytování služeb svým akcionářům (města a obce) v oblasti odpadového hospodářství. V současné době má RESPONO 88 akcionářů. Byť se jedná o společnost, jejíž akcionářská struktura sestává výhradně z měst a obcí, je RESPONO apolitická společnost a nikdy nezaujímá politické postoje.

Patrně v důsledku politických změn, které se v nedávné době udály ve městě Vyškov, rozšířila bývalá starostka města Karin Šulcová a politický klub hnutí ANO zprávu ve které, mimo jiné, uvádějí zavádějící a nepravdivé informace, které se dotýkají společnosti RESPONO.

Představenstvo RESPONO, na svém mimořádném zasedání dne 10.3.2023 konstatovalo, že míra tendenčnosti a nepravdivosti je tak intenzivní, že je nezbytné se k některým tvrzením politického klubu hnutí ANO a paní Šulcové vyjádřit. Předně nutno konstatovat, že ohledně zmíněného trestního řízení, ve kterém nebylo RESPONO obviněno, obžalováno, jakožto ani nebylo v postavení podezřelého, platí, že toto řízení bylo pravomocně skončeno odsouzením několika fyzických osob a jedné právnické společnosti. Žádný z odsouzených nebyl pracovník společnosti RESPONO.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Společnost RESPONO v roce 2020 prodala podíl v dřívější dceřiné společnosti REBIOS, provozující bioplynovou stanicí. Informace o „šoku“ z prodeje REBIOSU, jak je uvedeno ve sdělení paní Šulcové, je zcela tendenční a nepravdivá. Proces prodeje společnosti REBIOS byl s akcionáři RESPONO opakovaně konzultovaný a odsouhlasený. Důvody pro odpojení REBIOS od RESPONO byly dlouhodobé technické a ekonomické problémy bioplynové stanice, což mělo negativní dopady i na mateřskou společnost RESPONO.

Zcela zavádějící je však informace, že REBIOS byla prodána “pod cenou“. Je nutné si uvědomit, že kupující společnost převzala i zbytek nesplaceného úvěru a ostatní závazky této společnosti. Hodnota podílu společnosti REBIOS byla stanovena znalcem. Ohledně prodeje se uskutečnila distanční jednání akcionářů, kteří byli plně informováni o všech souvislostech s tímto prodejem. Konečně pak platí, že k prodeji společnosti REBIOS došlo na základě rozhodnutí valné hromady RESPONO, a to drtivou většinou akcionářů.

Ze zprávy paní Šulcové a politického klubu hnutí ANO, zřejmě zcela záměrně, vypadla informace, že ředitelem společnosti RESPONO a jedním z jednatelů REBIOS s.r.o. byl do března 2017 Ing. Pavel Horáček, člen a současný zastupitel hnutí ANO. Toto období bylo poznamenané velmi špatnými hospodářskými výsledky. Současný ředitel Ing. Černošek a vedení společnosti RESPONO nastartovali po jeho odchodu ozdravné ekonomické procesy, díky nimž se společnost RESPONO finančně i personálně stabilizovala a mohlo dojít k obnově zanedbaného vybavení.

Zmíněné „nepochlubení se“ založením nové dceřiné společnosti ResponoCom je z kategorie neuvěřitelně zkreslujících tvrzení. Účelem tohoto kroku bylo umožnění navazování přímé spolupráce mezi RESPONO a jejími akcionáři v oblasti odpadového hospodářství s tím, že tzv. komerční aktivity byly převedeny právě na založenou dceřinou společnost ResponoCom. Tento velmi náročný restrukturalizační krok byl důkladně a opakovaně projednán s akcionáři RESPONO, a to počínaje opakovanými písemnými zprávami, přes online setkání akcionářů až po konečně rozhodnutí akcionářů na valné hromadě, jejíž průběh osvědčil notář. Rovněž byl podrobně konzultován s právníky největšího akcionáře - města Vyškova. Celý proces založení ResponoCom tak byl legitimní a hospodářsky důvodný. Navíc s odstupem času je nutno konstatovat, že přinesl pozitivní hospodářské výsledky.

Z těchto důvodů se představenstvo jednomyslně vymezuje proti nepodloženým nařčením bývalé starostky a politického klubu hnutí ANO ve Vyškově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…