Vyškov: Za svoz odpadu nebudou nově platit nejmenší děti

06.01.2019 15:50

580 korun za svoz komunálního odpadu na osobu zůstává i pro rok 2019. Hlouběji do peněženek tak Vyškované nesáhnou. Pro rodiče těch nejmenších má navíc město dobrou zprávu. Osvobození od místního poplatku se nově týká dětí do 6 let věku. Za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů tak platit nově nebudou.

Vyškov: Za svoz odpadu nebudou nově platit nejmenší děti
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Od poplatku jsou obyvatelé města v několika případech osvobozeni. „Například lidé umístění v různých typech seniorského bydlení nebo obyvatelé od roku, v němž dosáhnou osmdesáti let věku. Takže i když bude nějaký Vyškovan slavit jubileum třeba dva dny před Silvestrem, poplatek v daném roce hradit nemusí. Ten se nově nevztahuje také na děti do šesti let věku. Dosud rodiče pouze nehradili za děti do konce kalendářního roku, v němž se narodily,“ přiblížil starosta Vyškova Karel Jurka.

Podle místostarosty Romana Celého jde o první z kroků, který spadá do rodinné politiky, na kterou se hodlá nové vedení radnice zaměřit. „Je to specifická oblast. Musíme se na život rodiny dívat komplexně, jde o souhrn aktivit za účelem její podpory. Rodinná politika zasahuje do nejrůznějších veřejných oblastí života společnosti: bavíme se o bydlení, školství, zdravotnictví nebo třeba infrastruktuře. Musíme zastavit vylidňování Vyškova, jde o běh na dlouhou trať, osvobození od poplatku pro děti do šesti let věku je jedním ze střípků,“ vysvětlil vyškovský místostarosta.

Splatnost místního poplatku je do 30. dubna 2019. Složenky k úhradě začnou Vyškovanům do poštovních schránek chodit tradičně na přelomu zimy a jara. Kdo včas nezaplatí, bude mu po uplynutí doby splatnosti poplatek navýšen o 50 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…