Vyškov: Zebra od studentů dohlédne na bezpečnost chodců

06.12.2019 11:11

Loni v únoru v rámci workshopu Můžeš to změnit! hovořili s vedením města o věcech, které je trápí a chtěli by je ve Vyškově jinak.

Vyškov: Zebra od studentů dohlédne na bezpečnost chodců
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

A některé skupiny středoškoláků pouze nemluvily, ale vytvořily projekt, který pak v soutěži bojoval o finanční příspěvek na samotnou realizaci. Cílem bylo zapojit středoškoláky do aktivního vnímání politiky a do projektů, které by změnily města a obce, kde žijí.

Na jihu Moravy vzniklo šedesát návrhů, ve finále se loni na podzim nakonec radovali studenti Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov. Jejich projekt Zebra bezpečí navrhoval vytvoření přechodu pro chodce v Nosálovské ulici, který má zvýšit bezpečnost chodců. Stavební práce jsou nyní hotové.

Kromě odměny 10 tisíc korun pro účely vyhotovení projektové dokumentace k přechodu, kterou tehdejší radní města přijali jako dar, dostali vyškovští studenti zájezd do Evropského parlamentu ve Štrasburku. V Nosálovské ulici nakonec vznikl 18 metrů dlouhý chodník ze zámkové dlažby, který v místě chyběl, a to od ulice Ve Mlýnku po most přes Drnůvku. „Myslíme pochopitelně na bezpečnost chodců, pro zpomalení řidičů před přechodem tak na každém příjezdovém pruhu vznikl zvýrazňovací bezpečnostní červený postřik,“ připomněl místostarosta města Roman Celý.

Stejně jako samotný přechod s vodorovným a svislým značením včetně úpravy nástupu jej realizovala společnost BS-IMEX, spol. s r.o., práce stály bezmála 350 tisíc korun včetně DPH. Samotné osvětlení přechodu pak měla na starosti vyškovská VYTEZA.

Studenti ocenili, že radnice jejich podněty brala vážně. „Bylo pro nás přínosem se dozvědět, že zajištění veškerých podkladů a následné schvalování představují dlouhý proces. Moc jsem nevěřila, že by nás město vyslyšelo. Mile nás překvapilo, že nám byli zástupci radnice velmi nápomocní,“ ocenila studentka Denisa Machalová. Za projektem Můžeš to změnit! stojí brněnský spolek Mezigenerace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…