Vysoké Mýto: Sgrafita na Pražské bráně projdou obnovou

02.07.2020 6:32

Město provede opravu sgrafitové výzdoby nad lomeným portálem Pražské brány, protože se na ní objevilo drobné poškození způsobené otřesy z projíždějící dopravy a trhlinami do zdiva pod ochozem zatékalo.

Vysoké Mýto: Sgrafita na Pražské bráně projdou obnovou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

Pokračující erozi omítky město předešlo před třemi roky, kdy opravilo malou věž a ochoz, ve kterém položilo novou hydroizolaci. Letos v letě na tuto opravu naváže a opraví sgrafitovou výzdobu.  „Na opravu sgrafit využijeme finanční prostředky z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, který se nám daří dlouhodobě a úspěšně využívat,“ řekl starosta František Jiraský. Náklady na opravu sgrafit budou přibližně 250 tisíc korun, z toho více než polovinu zaplatí dotace.  

Sgrafitová výzdoba nad lomeným gotickým portálem původně vycházela z kreseb Mikoláše Alše. Na vnější straně brány se nalézá figurální sgrafito představující svatého Václava na bílém koni, po stranách dole jsou dva městské znaky, vlevo s původním drakem, vpravo současný znak se svatým Jiřím.

Na opačné straně brány směrem k náměstí je barevné sgrafito s městským znakem znázorňujícím svatého Jiří zabíjejícího draka. Znak je obklopen akantovými rozvilinami. Mezi tímto sgrafitem a gotickým portálem je malovaná vlající stuha s nápisem Ku památné minulosti veliké a těžké.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…