Vysoké Mýto: Sgrafita na Pražské bráně projdou obnovou

02.07.2020 6:32

Město provede opravu sgrafitové výzdoby nad lomeným portálem Pražské brány, protože se na ní objevilo drobné poškození způsobené otřesy z projíždějící dopravy a trhlinami do zdiva pod ochozem zatékalo.

Vysoké Mýto: Sgrafita na Pražské bráně projdou obnovou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

Pokračující erozi omítky město předešlo před třemi roky, kdy opravilo malou věž a ochoz, ve kterém položilo novou hydroizolaci. Letos v letě na tuto opravu naváže a opraví sgrafitovou výzdobu.  „Na opravu sgrafit využijeme finanční prostředky z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, který se nám daří dlouhodobě a úspěšně využívat,“ řekl starosta František Jiraský. Náklady na opravu sgrafit budou přibližně 250 tisíc korun, z toho více než polovinu zaplatí dotace.  

Sgrafitová výzdoba nad lomeným gotickým portálem původně vycházela z kreseb Mikoláše Alše. Na vnější straně brány se nalézá figurální sgrafito představující svatého Václava na bílém koni, po stranách dole jsou dva městské znaky, vlevo s původním drakem, vpravo současný znak se svatým Jiřím.

Na opačné straně brány směrem k náměstí je barevné sgrafito s městským znakem znázorňujícím svatého Jiří zabíjejícího draka. Znak je obklopen akantovými rozvilinami. Mezi tímto sgrafitem a gotickým portálem je malovaná vlající stuha s nápisem Ku památné minulosti veliké a těžké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …