Vysoké Mýto zve na výstavu Komunismus a jeho epocha

22.02.2018 19:51

Až do 15. března 2018 mohou zájemci zhlédnout na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě výstavu Komunismus a jeho epocha.

Vysoké Mýto zve na výstavu Komunismus a jeho epocha
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„Komunismus byl jediné hnutí moderních dějin, které zabilo více svých vůdců, funkcionářů a přívrženců než jeho nepřátelé“, dočteme se mimo jiné na výstavě Komunismus a jeho epocha. U příležitosti stého výročí bolševické revoluce v Rusku ukazuje dlouhý příběh komunismu od jeho sovětských počátků až po současné inkarnace jako například v Číně. Návštěvník tak může naši nedávnou zkušenost s komunistickou diktaturou spatřit v nových souvislostech.

Expozici připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s organizacemi Stiftung für Aufarbeitung der SED Diktatur a Deutsches historisches Museum, Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě a městem Vysokým Mýtem.

U příležitosti loňského stého výročí ruské říjnové revoluce popisuje výstava Komunismus a jeho epocha vzestup a pád komunismu ve 20. století. Jeho obhájci chtěli od základu změnit nejen svět, ale i lidi. Komunistické přísliby spásy a zářné budoucnosti si našly miliony stoupenců po celém světě. Zároveň se ale proměnily v noční můru pro další miliony lidí, kteří se stali oběťmi násilných komunistických režimů. Výstava představuje na 25 tabulích přes 200 dobových fotografií a dokumentů. Autorem je frankfurtský historik a publicista Dr. Gerd Koenen. Tato výstava je ideálním způsobem, jak ve školách a na veřejných místech vyzvat k vypořádání se s komunismem a jeho diktaturami, které do značné míry určovaly běh 20. století a kterým se v rámci historického vzdělávání stále dostává příliš málo pozornosti.

Výstava se již představila na náměstí Václava Havla, na náměstí Jiřího z Poděbrad a před Národní technickou knihovnou v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…