Zábřeh: Nové parkoviště řeší stání pro auta i vsakování vody

11.04.2021 21:10

Zábřežské přednádraží získalo na konci minulého roku novou podobu. U vlakového a autobusového nádraží vzniklo záchytné parkoviště s téměř stovkou míst. Počet parkovacích míst v lokalitě se tak téměř zdvojnásobil.

Zábřeh: Nové parkoviště řeší stání pro auta i vsakování vody
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

Povrchová úprava parkoviště navíc přispěje k lepšímu hospodaření s dešťovými vodami. Plocha parkoviště je doplněna sedmatřiceti platany, které zajišťují zadržování a využití vody.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

„Po dokončení realizace probíhaly administrativní úkony spojené s vydáním kolaudačního souhlasu k veřejnému osvětlení a následně ke kolaudaci samotného parkoviště včetně přesného zaměření do katastru. Nyní je již parkoviště přístupné veřejnosti,“ informoval starosta města František John.

Nádraží a část přednádraží byly zrekonstruovány a modernizováno postupně v letech 2004 až 2007. Parkovací systém v přednádražním prostoru nabízel 130 parkovacích stání, v běžném pracovním dnu odjede ze zábřežského terminálu 337 vlakových a autobusových spojů. Dopravní terminál propojil s novým záchytným parkovištěm osvětlený chodník. Kapacita parkování se navýšila o pětadevadesát míst, vytvořilo se přes třicet míst pro jízdní kola a nově jsou vyhrazena stání pro motocykly. Záměrem projektu byla podpora, rozvoj, zlepšení regionální i místní dopravy a navýšení podílu využití jiných forem dopravy, jako je vlaková či autobusová doprava, prostřednictvím podpory parkovacích kapacit a současně zatraktivnění stávajícího vlakového i autobusového nádraží.

Náklady na vybudování parkoviště činily 10 milionů korun, ve veřejné zakázce uspěla s touto cenou firma Strabag. Projekt je dotačně podpořen prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu částkou přibližně 7 milionů korun. „Po dobu minimálně pěti let, což je doba udržitelnosti projektu, budou občané a návštěvníci města využívat toto parkoviště bezplatně,“ dodal John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…