Začala druhá fáze přípravy Generelu veřejných prostranství Prahy 10

03.08.2015 11:21

Chybějící velký krajinný park a nemožnost územím projít či projet na kole v souvislém pásu zeleně - to jsou jen některá fakta, na která poukázala první, analytická fáze Generelu veřejných prostranství Prahy 10.

Začala druhá fáze přípravy Generelu veřejných prostranství Prahy 10
Foto: wikipedia.org
Popisek: Městská část Praha 10

Cílem tohoto dokumentu je vytvořit dlouhodobou strategii podoby a uspořádání ulic, náměstí, parků a dalších veřejných ploch a koordinovat investice v těchto místech.

„Generel veřejných prostranství, na kterém Praha 10 v současné době pracuje, je v rámci České republiky naprosto ojedinělý koncepční dokument. Jeho cílem je přesně pojmenovat aktuální stav naší městské části a určit podobu, jakou by měla mít v budoucnu,“ řekl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík. Možnosti zapojit se do první fáze přípravy tohoto dokumentu využily i stovky obyvatel Prahy 10. Jejich názory, potřeby a přání radnice v dubnu a květnu zjišťovala formou dotazníku zveřejněného na svých internetových stránkách.

Analytická část Generelu veřejných prostranství Prahy 10 mimo jiné ukázala na to, že obyvatelé této městské části postrádají rozsáhlý krajinný park typu Divoké Šárky či Stromovky a také možnost projít či po cyklostezkách projet územím v souvislé zeleni. Jedním z budoucích cílů by měl být důraz na budování městských parků střední velikosti a jejich propojování.

Z analytické části Generelu veřejných prostranství také vyplynulo, že desátá pražská městská část má velká neprostupná území a množství lineárních bariér, jejichž následkem je rozdělena na dílčí, svébytné čtvrti. Generel veřejných prostranství by proto měl najít cestu, jak tato území lépe zpřístupnit a případné bariéry postupně odstranit. Bude potřeba také jasně určit charakter a z něj vyplývající potřeby jednotlivých čtvrtí a míst a veřejná prostranství jim tzv. ušít na míru. Rovněž bude nutné hledat flexibilní a netradiční využití početných specifických veřejných prostranství.

Údaje získané v analytické fázi a prostřednictvím dotazníků nyní radnice Prahy 10 bude využívat při druhé návrhové, koncepční části Generelu veřejných prostranství. Jejím cílem je zejména stanovit hierarchii veřejných prostranství a nastavit pravidla jejich tvorby ve vztahu k jejich povaze a významu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …