Zákaz odběru povrchových vod platí i ve Šternberku

08.08.2018 11:33

Od úterý 7. srpna platí na celém území ORP (obce s rozšířenou působností) Šternberk zákaz nakládání s povrchovými vodami ze všech vodních toků a vodních ploch.

Zákaz odběru povrchových vod platí i ve Šternberku
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Je zakázáno vodu odebírat na zálivku zahrad, napájení dobytka, napouštění bazénů, kropení sportovišť atd. Zákaz se týká také městského koupaliště ve Šternberku a zálivek zeleně a květinové výzdoby v centru města, toto bude nyní nutno provádět z podzemních zdrojů (studny či veřejný vodovod).

Zákaz odběrů vydal vodoprávní úřad, tzn. Městský úřad Šternberk, do odvolání, tedy až pomine stav sucha (může trvat i více měsíců).

Zákaz odběru povrchové vody se vztahuje na držitele platných povolení k odběru povrchové vody (např. pro účely odběry pro zemědělství, napájení zvířat, závlaha lesních pozemků a veřejné zeleně, zásobování tábořišť, zalévání zahrad, napouštění bazénů a nádrží, zásobování objektů a pozemků ve vlastnictví jednotlivých občanů (domácností) užitkovou vodou, zálivky všech sportovišť, atd.).

Zákaz odběru povrchové vody se nevztahuje na povolené odběry pro účel veřejného zásobování obyvatel pitnou vodou.

Zákaz nakládání s povrchovými vodami je vydán pro obce: Babice, Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hlásnice, Hnojice, Horní Loděnice, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Komárov, Lipina, Lužice, Město Libavá, Mladějovice, Moravský Beroun, Mutkov, Norberčany, Řídeč, Strukov, Štarnov, Šternberk, Žerotín.

Důvodem zákazu je výrazně nízký průtok povrchových vod

Odvolání zákazu nakládání s povrchovými vodami bude vydáno novým opatřením obecné povahy.

Důvodem zákazu je výrazně nízký průtok povrchových vod ve vodních tocích, který se pohybuje pod hranici sucha již několik dní. V současné době je na významných vodních tocích Sitka a Bystřice překročen ukazatel „sucha“. Situace na drobných vodních tocích je ještě nepříznivější, těmito toky protékají extrémně nízké průtoky nebo se voda vyskytuje pouze v tůních nebo nerovnostech ve dně.

Z důvodu přetrvávajících klimatických podmínek, vlivem nichž došlo ke snížení průtoků ve vodních tocích, dochází ke kyslíkovému deficitu a k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů. Omezení odběru povrchových vod je nutné ve veřejném zájmu pro zajištění základní ekologické funkce vodních toků. Omezení odběru povrchových vod z vodního toku Bystřice a jeho přítoků je dále nutné ve veřejném zájmu z důvodu zachování odběru povrchových vod pro veřejné zásobování pitnou vodou, pro úpravu vody na vodu pitnou v Domašově nad Bystřicí.

Dokument je zveřejněn na úřední desce (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…