Zámky příliš dog friendly nebývají, Bravantice jsou výjimkou

22.07.2022 13:12 | Tisková zpráva

Zatímco majitelům psů bývá obvykle vstup do památek v doprovodu jejich miláčků zapovězen, zámky v Bravanticích je vítají. Dog friendly historický komplex mohou pejskaři navštívit i se svým čtyřnohým doprovodem.

Zámky příliš dog friendly nebývají, Bravantice jsou výjimkou
Foto: Bravantice
Popisek: Bravantice

Pro čtyřtrnohé návštěvníky jsou tu připraveny misky s čerstvou vodou i malý pamlsek a pro páníčky lopatka, sáčky a papírové ubrousky pro případ nehody. „Už několik návštěvníků přišlo na komentovanou prohlídku se psem a v očích s otázkou, zda je pustíme dovnitř společně. I vzhledem k tomu, že psi u nás nemohou zničit plyšové koberce ani rozbít vzácnou čínskou vázu, jsme je dovnitř pustili,“ usmívá se Leona Pekáriková z Bravantic, zastupitelka obce a předsedkyně pracovní komise na záchranu zámeckého areálu.

„Vše proběhlo bez potíží a my jsme se i na základě těchto zkušeností a pozitivních reakcí návštěvníků rozhodli, že pejskařům vyjdeme vstříc se vším všudy. Na prohlídku tedy mohou jít i větší plemena psů, samozřejmě na vodítku a v případě potřeby s náhubkem. Za ukázněnost zvířete a bezpečí ostatních návštěvníků ručí majitel psa, jenž je povinen dbát pokynů průvodce,“ zdůrazňuje Leona Pekáriková.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9638 lidí

Komentovanou prohlídku bravantických zámků, která začíná v sobotu a v neděli zpravidla ve 14 hodin na nádvoří, si lze domluvit na e-mailové adrese zamek@bravantice.cz, nebo telefonicky na tel. č. 556 417 052. Návštěvník si může také dohodnout například prohlídku více zaměřenou na architekturu, nebo prohlídku spojenou s procházkou po okolí zámků. Ani v těchto případech nebude psům ve vstupu do objektu bráněno.

Zámky v Bravanticích byly veřejnosti zpřístupněny teprve loni, a to po více než 25 letech. Během komentovaných prohlídek mají návštěvníci jedinečnou možnost se seznámit se syrovou skutečností léta neopravovaných historických objektů i s nepopíratelnými půvaby areálu, jehož nejstarší část bývala vodní tvrzí s dodnes patrným pozůstatkem vodního příkopu. Prohlídka, při níž se lze dozvědět mnohé z historie bravantických zámků, které se po roce 1948 staly sídlem státního statku, i z jejich budoucnosti zahrnuje také nahlédnutí do bývalého anglického parku i vstup do areálu kolem kostela sv. Valentina.

Dobrovolné vstupné je využíváno při rekonstrukci zámků, která začala díky nadšení obyvatel Bravantic už loni v červenci. Tehdy tento historický objekt získala do svého majetku obec, která léta nepřístupný zámek otevřela, a vyšla tak vstříc zájmu turistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…